НОВИНИ

Полиция и психолози в борба с пристрастяването към телефони в Исландия

Пристрастяването към телефоните и компютрите в Исландия добива застрашителни размери. То се превръща в проблем, за решаването на който се изисква намесата на психолози и психиатри, а в някои случаи дори и на полицията.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
23:18, 29.11.2018
Чете се за: 00:56 мин.
По света

Не просто навик или убиване на време, а истинска зависимост, откъсването от която води до болезнена абстиненция. В малката островна държава с население от 350 000 души, психолози предупреждават, че при някои младежи се стига до крайни състояния.

Ейолфур Орн Янсон, психолог: Когато да изоставиш компютъра, ти се струва същото като да искаш да умреш.

Депресията, родена от тази зависимост, заедно с изолацията от света, може да отключи саморазрушителни импулси.

Ейолфур Орн Янсон, психолог: Имат чувството, че ако не са пред компютъра, не искат да живеят. Имал съм пациенти, които стигнаха до самоубийство. Те са на възраст между 15 и 20 години.

Склонността към пристрастяване е по-силна при момчетата, отколкото при момичетата.

Бьорн Хялмарсон, психолог: Липсата на сън заради постоянно стоене пред екрана води до раздразнение, гняв, тревожност, несигурност, засяга се психическото здраве на подрастващите.

Симптомите са като при всяка друга зависимост, а опитите да се намали времето пред екрана, се приемат много трудно. Стига се до прояви на агресия.

Бьорн Хялмарсон, психолог: Има случаи, когато родителите са принудени да извикат полиция, защото са изключили рутера, за да накарат децата си да поспят. Имало е изблици на насилие, които налагат намесата на спецчасти.

Съветът към родителите е да се намесват колкото се може по-рано. Пристрастяването далеч не се отнася само до Исландия или до младите. Средният американец е прекарал по 2 часа и 51 минути дневно пред екрана на телефона си през 2017. Това значи 5 години и 4 месеца при средна продължителност на живота, според изследване на ComScore, компания за анализ на медиите.

Непрекъснатото скролване по екрана води до липса на способност за концентрация, запомняне и други проблеми.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гледат отново спорните текстове от Закона за личната помощ
Гледат отново спорните текстове от Закона за личната помощ
Глобалната температура продължава да се покачва
Глобалната температура продължава да се покачва