НОВИНИ

Над 700 са ранени при сблъсъците в Каталуния (обновява се)

Денят на проведения референдум за независимост на Каталуния премина през знака на сблъсъци между испанската полиция и местни демонстранти в Барселона. Към 21:00 часа бройката на ранени при полицейската акция нарасна до 700 пострадали, съобщи каталунското министерство на здравеопазването. Какво се случи в Барселона през деня можехте да проследите на живо на страницата на "По света и у нас" във Фейсбук ТУК. В нашия сайт news.bnt.bg обновяваме на живо информацията за случващото се в Испания.

bnt avatar logo
от екип на "По света и у нас"
10:32, 01.10.2017
Чете се за: 02:24 мин.
По света
Над 700 са ранени при сблъсъците в Каталуния (обновява се)

19:35 - Външното министерство на Великобритания обяви, че за британското правителството референдумът в Испания засяга испанския народ и правителство и че законите в Испания трябва да се уважават.

19:00 - Вицепремиерът на Испания заяви в туитър, че действията на полицията са били насочени не срещу хората, а срещу „изборния материал“.

18:10 - Броят на пострадалите достигна 465, а 12 полицаи са ранени, съобщиха испанските власти. Трима демонстранти са задържани.

17:30 - В шотландската столица Единбург се събра множество в подкрепа на референдума за независимост на Каталуния.

16:56 - В части от града хората са започнали да изграждат барикади срещу полицията, съобщава „Ла Вангуардия“, цитиран от „Политико“.

15:30 - Броят на ранените достигна 337, съобщава Министерството на образованието.

;

12:50 - Използването на сила от страна на Мадрид срещу Каталуния, където днес се провежда референдум за независимост, няма да спре хората от региона. Това заяви на пресконференция регионалният премиер Карлес Пучдемон.

12:24 - Според в. „Ел Периодико“, полицията използвала гумени куршуми, за да разпръсне демонстрантите. Полицаи конфискуват материали, свързани с референдума в цяла Каталуния.

12:10 - Регионалният премиер на Каталуния Карлес Пучдемон успя да гласува в забранения референдум за независимост, организиран от неговата администрация, предаде ДПА. Пучдемон даде гласа си в секция в Корнеля дел Тери, на 110 километра североизточно от Барселона., тъй като неговата секция в Сант Жулия де Рамис бе щурмувана от полицията.

;

Вижте видео как маскирани полицаи изземват насилствено урни и техника за провеждане на референдума.

; ;

21:30 - Испанският премиер заяви, че не е „проведен референдум за независимост днес“, предаде Ройтерс. Той допълни, че каталунските власти са били наясно, че референдумът е незаконен, но са продължили с намерението си да го осъществят въпреки това. Също така премиерът поздрави испанската полиция за вярната служба. Той допълни, че е отворен към диалог, но стига да се спазва законът. Неразрешеният референдум за независимост на Каталуния е „подигравка със същността на демокрацията“, заяви премиерът.

21:19 - Каталунското министерство на здравеопазването заяви, че ранените при сблъсъците днес са 761.

20:49 - Управляващата в Гърция Коалиция на радикалната левица СИРИЗА осъди използването на сила срещу участниците в референдума за независимост в Каталуния, предаде БГНЕС.

20:20 - Опоненти на референдума в Каталуния се оплакаха, че някои участници в него са гласували по няколко пъти, предаде „Политико“.

19:46 - Говорител на регионалното правителство на Каталуния обяви, че испанските власти ще отговарят пред международен съд за действията си по време на референдума, предаде Ройтерс.

;

15:12 - Испанската прокуратура ще предприеме действия срещу каталунската полиция (Mossos d'Esquadra), чиито служители не са се подчинили на заповедта да спрат отварянето на избирателните секции за референдума за независимост, съобщава в. „Ел Паис“.

15:06 - Има най-малко 11 пострадали служители на испанските сили за сигурност при опит да попречат на референдума в Каталуния

14:50 - Представителят на испанското правителство в Каталуния похвали службите за сигурност, че са действали "професионално" за изпълнението на съдебното решение да се осуети произвеждането на референдум за отделянето на областта от Испания, предаде Асошиейтед прес. Днешните събития в автономната област "никога не могат да бъдат представени като референдум или нещо подобно", подчерта отново Мильо.

14:37 - Ръководството на футболния Барселона е поискало от Испанската футболна федерация да бъде пренасрочен мачът от 7-ия кръг на Примера дивисион срещу Лас Палмас. По програма срещата трябва да се състои от 17.15 часа днес българско време, но от каталунския тим се притесняват, че мачът може да бъде опорочен от хора и събития около провеждащия се референдум. От испанската федерация обаче са обяснили, че мачът трябва да се състои по програма и може да бъде отложен или пренасрочен единствено, ако съдиите и делегатът на срещата, както и полицията, преценят, че има опасност от инциденти, стълкновения.

;

14:04 - Въпреки че полицията иззе част от изборната документация, част от жителите на Барселона все пак упражниха правото си на глас в едно от централните училища на града.

13:50 - Продължаващият вот в Каталуния по въпроса за отделянето от Мадрид не е референдум, заяви представителят испанското правителство в региона Енрик Мильо. Той призова каталунските власти „да сложат край на този фарс“. Според него, премиерът на автономния регион Карлес Пучдемон и неговият кабинет са "отговорни за всичко, което се случва".

13:40 - Властите в Каталуния поискаха незабавната оставка на представителя на испанското правителство в региона Енрик Мильо, обвинявайки го в репресии. Това обяви на пресконференция в Барселона говорителят на местното правителство Жорди Турул.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оперното изкуство влезе в книжарници
Оперното изкуство влезе в книжарници
Роси Кирилова - 35 години на сцената
Роси Кирилова - 35 години на сцената