Полицията в Хонконг съобщи, че е прибягнала до сълзотворен газ за разгонването на протестиращите, обкръжили полицейски участък в района Чимсачей.

Около 20:00 часа местно време полицията обяви предупреждение към протестиращите да прекратят противоправните действия и да си разотидат. Около 21:20 над 100 полицаи започнаха прочистването на части от районите Монгкок и Чимсачей. Газ бе използван около 21:30 часа на улица край полицейски участък.

"Голяма група радикални демонстранти продължи да се събира край участъка в района Чимсачей, като извърши палежи в различни места в непосредствена близост до участъка. Те нанесоха щети на няколко автомобила, паркирали на територията на участъка, хвърляха тухли и други предмети срещу сградата”, казва се в съобщението на местната полиция.

Отбелязва се също, че „при тази ситуация полицейските служители прибягнаха към използването на сълзотворен газ за разпръскването на протестиращите”. ”

В събота десетки хиляди протестиращи излязоха по улиците на града в районите Монгкок и Чимсачей, блокирайки пътища и транспортното движение, включително една от най-важните транспортни артерии – тунелът Крос Хърбър. Те поставиха на платното пътни конуси, метални и пластмасови заграждения.

Масовите протести в автономния регион Хонконг започнаха през юни заради намерението на управата да приеме поправки към закона, които позволява екстрадирането на заподозрени лица в континентален Китай. Поводът бе чисто криминално престъпление - убийство от ревност. Опозицията обаче заподозря, че така в Китай ще бъдат екстрадирани критици на режима в Пекин. Заради масовите протестите властите се отказаха от законопроекта, но противниците им подозират, че това е прах в очите и продължават протестите.

В Хонконг оттеглиха законопроекта за екстрадиция

В Хонконг оттеглиха законопроекта за екстрадиция

В Хонконг беше обявен краят на законопроекта за екстрадицията, който разпали най-голямата политическа криза от десетилетия.

Демонстранти окупираха Международното летище в Хонконг

Демонстранти окупираха Международното летище в Хонконг

Стотици протестиращи в Хонконг, включително летателен персонал, окупираха залата за пристигащи пътници на международното летище в мегаполиса. Причинат...