Полицейското управление в Лос Анджелис призна в съда, че е проникнало в група на активисти, планиращи протести срещу Тръмп. Това е поредният случай на шпиониране от страна на американските правоохранителни органи по отношение на организаторите на ляво движение.

Конфиденциален информатор, работещ с полицията в Града на ангелите, тайно е записал множество срещи на група, наречена „Refuse Fascism“ през 2017 г., според станали обществено достояние полицейски документи, съобщи в. „Гардиън“. Транскрибираните документи бяха подадени по наказателно дело срещу активисти, които блокираха магистрала в Калифорния по време на демонстрация срещу Тръмп.

Полицията е снабдила информатор със скрито устройство за записване и го е накарала да присъства на събрания в местна църква „в опит да извлече информация относно затварянето“ на магистралата и да изрази интерес да бъде включен във всяка подобна дейност.

Мигел Антонио, един от активистите, който е бил наблюдаван и регистриран от информатора, а след това обвинен в простъпки за блокиране движението на магистралата, каза пред „Гардиън“, че няма да позволи на наблюдението да го спре да действа.

„Не сме уплашени. Няма да се огънем пред лицето на репресиите“, каза 28-годишният мъж. Според него такъв вид шпиониране има за цел да обезкуражи участниците в протестни действия.“Намираш се в църква и на срещата се организира мирен протест и си под заплахата да бъдеш обвинен в престъпен заговор и други подобни простъпки.“

Случаят Лос Анджелис е един от няколкото, при които правоохранителните органи действат агресивно по отношение на групи от противници на Тръмп, наблюдавайки ги и повдигайки обвинения срещу тях.

В Сакраменто полицията работи с неонацисти, за да възбуди дела срещу леви активисти, включително стремейки се към повдигане на обвинения срещу протестиращи антифашисти, които са били намушкани по време на митинг на расисти. В Бъркли полицията е сътрудничила с използвал насилие и подкрепящ Тръмп демонстратор, за да преследва миналата година една лява група. Подобни спорни действия полицията е предприемала във Вашингтон, Орегон и други щати, подчертава „Гардиън“.