Датски изобретател на подводници Петер Мадсен беше задържан от полицията заради предпологаемото убийство 30-годишната журналистка Ким Уол. По-рано днес полицията откри останките от подводница, направена от изобретателя, на борда на която жената е била забелязана по-рано през седмицата. В останките от съда не е намерен никого. За озадачаващата история пише агенция Ройтерс.

Датските власти изваждат останките от подводницата
Датските власти изваждат останките от подводницата © БТА

Предприемачът, изобретател, авиационен и морски инженер Мадсен беше изправен на изслушване пред съда в събота, за да свидетелства за изчезването на 30-годишната журналистка. По думите му пред съда, в четвъртък той наистина качил жената на личната си подводница и след това я оставил в Копенхаген. Адвокатът на изобретателя отрича той да е извършил убийство.

Според полицията 17-метровата подводница е била потопена нарочно в залива Коге на юг от Копенхаген, но останките ѝ бяха извадени от морското дъно.

Петер Мадсен, заснет в подводницата си
Петер Мадсен, заснет в подводницата си © БТА

Според Би Би Си Мадсен е изобретател и ракетен инженер, който лично е проектирал и построил подводницата UC3 „Наутилус“ през 2008-а година със средства, събрани чрез доброволно финансиране. След спор с доброволците, които поддържат съда, собствеността му е прехвърлена на Мадсен.

Изобретателят също така е основал две частни фондации, чиято цел е да са първите недържавни компании, които ще изпратят човек в космоса. Организациите обаче са в спор, предава Би Би Си.

Изчезналата журналистка Ким Уол
Изчезналата журналистка Ким Уол © БТА