Лихварска дейност в големи размери пресече полицията в Шумен. От пет години синът на кмета на село Лятно давал заеми срещу лихва и ипотека на съселяните си. Незаконната лихварска дейност се разкрила след подаден сигнал в полицията.

33-годишният безработен син на кмета е арестуван. При претърсване в дома му са открити множество вещи, взети като залог – ключове на автомобили, телефони, компютри, лични и банкови карти, пари и други задържани за гаранция вещи.

Маргарита Георгиева, окръжен прокурор на Шумен: Скоро такава мащабна лихварска дейност на територията на област Шумен не е имало. Имаше в Нови пазар, в Преслав е имало водени досъдебни производства.

Длъжниците давали на лихваря дебитните си карти, а той теглел от банкомат в Шумен месечните вноски. Клиентите му били предимно от село Лятно, но се оказа, че никой не знае за престъпния бизнес на кметския син.

От полицията са установили, че семейство ипотекирало дома си срещу заем за сватба, сега пак живее в него, но под наем. Разследващите ще анализират и информацията от трите бележника, в които са записани имената на длъжниците, сумата, лихвата и кога изтича срокът на заема.