Каталунската регионална полиция започна специална операция за сигурност в Барселона. Тя е в отговор на вълната от престъпност, която това лято заля каталунската столица и помрачи славата ѝ на прочута туристическа дестинация. Американското посолство в Испания отправи предупреждение към американските туристи.

За кратък период от време това лято в Барселона са регистрирани седем случая на насилствена смърт и три нападения с тежки намушквания. Зачестиха грабежите с физическа агресия срещу жертвите. Една вечер посланикът на Афганистан бил ранен в крака, когато няколко души го повалили на земята, за да вземат часовника му.

Амон Кастелет, каталунска полиция „Мосос д'Ескуадра": Понякога гражданите не усещат, че ги ограбват. Ограбват се и коли, стават и сбивания.

В тази обстановка, която вече е наречена криза, каталунската полиция „Мосос д'Ескуадра" засили присъствието си по улиците на Барселона. Там вече патрулира и специална мобилна бригада. Това прави впечатление на туристите.

Мъж: Току-що видяхме полицаи да карат наоколо и се чувствам в безопасност.

Обсъждат се причините за вълната от престъпления. Има мнения, че сред тях са твърде леките наказания, предвидени от правосъдието. Засилените мерки за сигурност ще продължат и през септември.