Полицията в Хонконг използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращи срещу правителството граждани.

© БГНЕС

Демонстранти нахлуха в търговския център New Town Plaza, чието ръководство, според тях, подкрепя позицията на централната власт в Пекин. Вътре протестиращите образували жива верига и стъпкали държавен флаг, след което го поставили в кофа за боклук и го изхвърлили в реката.

Около търговския център протестиращите изградили и запалили барикади. За да ги разпръснат, силите на реда използвали сълзотворен газ, в отговор на което демонстрантите започнали да хвърлят по полицаите парчета тухли и коктейли „Молотов”.

Намиращата се наблизо станция на метрото „Ша Тин” е била затворена, след като протестиращите започнали да чупят съоръженията.

Масовите протести в Хонконг бяха провокирани от приемането на промяна в закона за екстрадицията, според която заподозрени граждани може да бъдат изпращани в континенталната част на Китай.

Според несъгласните с него, законът е средство за разправа с инакомислещите и подкопава съдебната система на Хонконг.

След мащабни протестни акции властите в административния център направиха отстъпки, като обявиха, че отлагат за неопределено време поправките.

Хиляди хора отново излязоха по улиците на Хонконг

Хиляди хора отново излязоха по улиците на Хонконг

Поредна гореща неделя в Хонконг, където вече месеци не стихват протестите за демокрация, започнали заради вече отменен закон за екстрадиция в Китай.