Частна работилница за фалшиви български документи за самоличност разкри полицията в Шумен. 33-годишен мъж е задържан на бензиностанция, където очаквал клиент, за да му предаде две лични карти и два паспорта, скрити в конзола за игра.

При претърсване в дома на задържания униформените открили добре оборудвано частно паспортно бюро. Имал техника и материали за изработката на фалшиви лични документ. Правел ги сам, с изключителна прецизност. В процес на подготовка били над 20 документа.

Ялчън Расим, директор на ОДМВР-Шумен: Той се е снабдявал с материали, някои от тях са били лесно достъпни в интернет. Сам си е боядисвал кориците за паспорт, четири вида боя е смесвал, изсушавал ги е, подготвял е страниците за задгранични паспорти. На пръв поглед всички документи имат много истинско излъчване.

Фалшивите лични карти продавал за 60 лева, а задграничните паспорти за 100 лева. Използвал данни на несъществуващи лица, заради което полицията не изключва документите да са продавани и на мигранти. Прокуратурата вече е повдигнала обвинения на 33-годишния мъж.

Емилия Янчева, прокурор: Заради това, че с користна цел е издавал документи, които са официални, неистински и представляват документи за самоличност, на които е придаден вид, са изготвени от българската държава.

Организаторът на схемата е задържан в ареста. Той е осъждан на пробация за шофиране след употреба на алкохол.