Полицията в Шумен залови трима телефонни измамници, които са взели от жертвите си 150 000 лева. Те са участвали в 22 измами по познатата схема - полицията е по следите на телефонни измамници и търси съдействието на граждани. Мъжете на 30 и на 33 години са задържани в ареста с обвинения за измама. Предстои да се иска от съда да наложи постоянен арест.

Шумен

Разплитането на схемата започнало в петък от 86-годишна жена, която разбрала, че е измамена, но вече била хвърлила от шестия етаж на блока опаковани в найлонова торбичка 5000 лева, златни монети, златни накити, портмоне и личната си карта. Няколко часа по-късно полицията е хванала един от измамниците на път за Русе, където трябвало да бъдат оставени парите.

При обиска в таксиметровия автомобил са намерени 4 000 лева и златни накити, а в дома му 1000 лева и златните монети. В контейнер за смет били изхвърлени начупената лична карта и портмонето на жертвата. По-късно са задържани двама мъже, участници в схемата. За 4 месеца те са участвали във всички измами, но в различно съдружие.

Ялчън Расим, директор на ОД МВР - Шумен: За целта имали изградени тайници в покрайнините на Шумен. В тези тайници, които са били обозначени, било със закачена торбичка, било нещо друго в някой храст има кутии. Взимат паричните средства съответно, където са насочени, оставят ги в този тайник.

От този тайник ги взимал организатора на схемата и ги пренасял в Румъния, където били поръчителите. За свършената работа т. нар. "мулета " получавали по 200 лева, а за организатора оставала по-голяма сума, обикновено 600 или 800 лева.

Ялчън Расим, директор на ОД МВР - Шумен: Най-грозното може би е, че единият от тези мулета е използвал 8-годишният си син, за да вземе от съответното място торбичката с пари под предлог на игра.

Тримата мъже са в ареста с повдигнати от районната прокуратура обвинения за измама. Един от тях е осъждан за шофиране с алкохол.