НОВИНИ

Полицията в Сицилия използва сълзотворен газ срещу демонстранти

Близо 2000 души демонстрираха при повишени мерки за сигурност в Джардини-Наксос, в подножието на хълма Таормина в Сицилия, където се състоя срещата на върха на Г-7, предаде Франс прес.

bnt avatar logo
от БТА
22:47, 27.05.2017
Чете се за: 00:53 мин.
По света
полицията сицилия използва сълзотворен газ демонстранти

Към края на проявата няколко десетки демонстранти с открити лица, червени тениски и знамена със сърп и чук се приближиха към полицейския кордон и скандираха лозунги против силите на реда. Полицаите отвърнаха със сълзотворен газ. След около 15 минути противопоставяне без да се стига до сблъсъци, в присъствието на десетки фотографи, демонстрантите се върнаха в шествието и спокойствието се завърна.

Алтерглобализмът е движение, което подкрепя световното сътрудничество и взаимодействие, но се противопоставя на негативните ефекти от икономическата глобализация. Преди това демонстрацията протичаше мирно и в добро настроение. Участниците носеха транспаранти с надписи като "Против всички шефове на света, които налагат безработица, несигурност и мизерия", "Против седемте гряха на капитала" и "Войните от вас, мъртвите от нас". "Всички сме антифашисти! Всички сме незаконно пребиваващи!", скандираха млади хора в шествието.

"На тази среща (на Г-7) се говореше повече за увеличаването на емисиите парникови газове, а трябва да се говори за хората, които се разболяват, за младите", каза демонстрантът Марко Гамбуца. "Дойдохме да кажем на световните големци, че проблемите на обществото ни не са свързани с мигрантите, а с това, че тези хора не са приобщавани", заяви Иван Сантанджело, говорител на студентска група от Неапол.

Шествието премина по пусти улици и затворени магазини. Във всички съседни улици бяха разположени полицейски автобуси за канализиране на шествието по брега на морето, а в морето патрулираха военни кораби. Организаторите бяха обявили по-рано, че очакват между 3000 и 4000 демонстранти от Италия и чужбина. Редица демонстранти обясниха, че някои от тях са били спрени в Месина, на 50 км на север, или преди да се качат на ферибота за Сицилия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Eпидемиолози от цяла България се срещнаха в Пловдив
Eпидемиолози от цяла България се срещнаха в Пловдив
БНТ с най-много награди от Седмото издание на фестивала Свети Влас
БНТ с най-много награди от Седмото издание на фестивала "Свети Влас"