Сред задържаните са местен адвокат и лекар. Разследването е установило участието на десетки българки в схемата. Цената на нелегалното осиновяване е достигнала до 25 000 евро.

Вижте още във включването на кореспондента на БНР в Гърция Катя Пеева.

Няколко месеца полицейско разследване доведе до ареста на ръководителите на тази нелегална група за осиновяване на бебета. Според официалната информация полицията не е очаквала, че мрежата за осиновяване е било толкова мащабна.

Медиите я нарекоха "фабрика за раждане по поръчка на български бебета". Арестувани са 12 души, а преписката включва още 60 човека - гърци и чужденци. Те се издирват. Очакват се още арести.

Българките са идвали тук в напреднала бременност, раждали в частни клиники, където по-лесно може да се фалшифицират документите. Цената на едно бебе е 25 000 евро, но имали различни цени според пола на детето.

Три грузинки, които са арестувани, са водели от България жени, готови да си продадат децата. Клиентите са бездетни семейства, намирани са от адвокати и нотариуси, дори и от лекари, участващи в схемата.

В хода на разследването полицията разкри и друг сектор за незаконна търговия, в която участвали българките. Те продавали яйцеклетките си, които са използвани от клиника за асистирана репродукция. Арестувани са и лекари от тази клиника.

Според полицията са разкрити десетки незаконни осиновявания.