Полицаи от Бургас и Ветово /ОДМВР-Русе/ при съвместна акция са задържали 60-годишен мъж с инициали Н.К. от Свети Влас, който успял да прибере от пет телефонни измами за последните няколко дни 43 445 лева от възрастни хора. Това съобщиха от ОДМВР - Бургас.

Близо 29 000 лева от парите са намерени и иззети при задържането на мъжа във Ветово. Останалите били предадени дни по-рано в Румъния. Мъжът се придвижвал с лек автомобил "Фолксваген Шаран", с бургаска регистрация.

От полицията съобщават още, че на 17 февруари тази година по обяд измамникът е взел от кошче за боклук, разположено на паркинг на ул. "Гурко" в Бургас, торбичка със сумата от 24 185 лева. Парите били собственост на 65-годишна бургазлийка, въвлечена в телефонна измама по схемата "оказване съдействие на полицията при задържане на телефонни измамници".

Жената изтеглила паричната сума от банков клон. Служител в банката се усъмнил, че става въпрос за телефонна измама. Жената обаче успяла да го убеди, че не е така.

На същата дата Н.К. взел и сумата от 4 800 лева, собственост на 81-годишен мъж от бургаския комплекс "Зорница", отново измамен по схемата "оказване на съдействие на полицията при задържане на телефонни измамници".

От Н.К. са иззети мобилни телефони, автомобилната навигация от колата, която е ползвал и сумата от близо 29 хиляди лева, която според уговорката трябвало да занесе до Румъния.

Полицията е установила, че мъжът е съпричастен и към други телефонни измами, извършени на територията на ОДМВР-Бургас. Те са на 79-годишен бургазлия на 17 февруари тази година за сумата от 4 500 лева, на 86-годишен бургазлия на 22 януари тази година за сумата от 7560 лева, на 81-годишна бургазлийка на 22 януари за сумата от 2 400 лева и опит да бъде измамена 80-годишна жена от Бургас на 16 февруари тази година, но до отнемане на пари не се е стигнало.

Н.К. направи пълни самопризнания по случаите, като описал механизма на извършените от него деяния. Работата по цялостно документиране на престъпната му дейност продължава от служители на ОДМВР-Бургас.