Корабът "Радецки" ще бъде ремонтиран. Правителството отпусна 500 000 лева на Община "Козлодуй" за целта. Това обяви в началото на правителственото заседание министър-председателят Бойко Борисов. Парите за ремонта идват, след като заради лошо състояние корабът посрещна Деня на Ботев на котва.

Всички се прекланяме пред подвига на Ботев и всички свързват името му с кораба Радецки - каза премиерът Бойко Борисов, преди кабинетът да отпусне средства за спасяването на тази национална светиня.

Бойко Борисов, министър-председател: Неслучайно в най-хубавите патриотични, те са като химн, песни е споменаван и той.

Корабът ще бъде ремонтиран в Румъния.

Бойко Борисов, министър-председател - Тъй като на времето така са приватизирали корабостроителницата в Русе, че всъщност не може да бъде проведен ремонта в България, трябва да отиде на ремонт в Румъния, да се отремонтира така, че да могат учениците, децата, пък и всеки турист, който иска, да се вози на него и да може да пресъздаде усещането за подвига и героизма на Ботев.

Кметът на Козлодуй благодари на кабинета за парите.

Маринела Николова, кмет на Козлодуй - Корабът се посещава от над 10 000 души годишно. Искам да благодаря от свое име и от името на моите съграждани за подкрепата, която получихме в лицето на премиера Борисов, че бяха осигурени тези средства, за да може да запазим една национална светиня и да я съхраним във времето.

Всяка година хиляди ученици от цялата страна се включват в честванията за Деня на Ботев и тръгват по стъпките на неговата чета. А корабът Радецки и пристанище Козлодуй са началната точка.