НОВИНИ

Половината от колекцията във френски музей се оказа фалшива

Във френски музей, посветен на художника Етиен Терус, откриха, че повечето от половината изложени там картини са фалшификати, съобщи BBC. Служителите на музея в южното френско селище Елн разбрали, че 82 от творбите, смятани за негови, са чужди, след посещение на експерт по история на изкуството. Стойността на картините е около 160 хиляди евро.

Андрей Георгиев
от Андрей Георгиев
21:20, 29.04.2018
Чете се за: 00:29 мин.
Още
половината колекцията френски музей оказа фалшива

Картините били събирани в продължение на 20 години от градския съвет на Елн.

Преди няколко месеца експертът по история на изкуството Ерик Форсада се свързал с музея, за да изрази съмненията си за автентичността на картините. От музея събрали екип от експерти, които инспектирали изложените творбите и заключили, че 82 от тях не са на Етиен Терус.

Кметът на града Ив Барниол сподели, че случаят е „истинска катастрофа“ и се извини на онези, които са посетили музея. Според канал Франс 3, някои от картините изобразявали сгради, издигнати след смъртта на художника.

Етиен Терус е роден през 1857 г. и умира през 1922 г. в Елн, макар че прекарва по-голямата част от живота си в близкия град Русийон.

Градската управа подала жалба срещу онези, които са изрисували, поръчали или продали фалшивите картини. От полицията са започнали разследване, но според тях откритието може да засегне и други местни творци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изчезна дъбовата фиданка, която Макрон и Тръмп посадиха пред Белия дом
Изчезна дъбовата фиданка, която Макрон и Тръмп посадиха пред Белия дом
Майк Помпейо: САЩ са редом с Израел  в борбата срещу Иран
Майк Помпейо: САЩ са редом с Израел в борбата срещу Иран