НОВИНИ

Половината от третия лъч на метрото минава под софийските реки

Половината от дължината на третия метродиаметър, който се строи в момента, минава под коритата на реки в София. Това оскъпява строежа, защото пробивната машината е специално пригодена за работа при по-трудни условия. Необходимо е и поставянето на по-солидна хидроизолация на тунелите и станциите.

БНТ2-София
от БНТ2-София Владимир Христовски
18:00, 02.05.2017
5907
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Трасето на метрото между Орлов мост и кв. „Хаджи Димитър“ се движи под Перловската река. То пресича Боянската река точно при двуетажното кръстовище на булевардите „Гоце Делчев“ и „Цар Борис Трети“. От Красно село до спирката на бул. „България“ трасето на метрото върви под Боянската река.

Заради водата, която извира от стените, е била подбрана специален тип пробивна машина, която създава противоналягане, докато копае, обяснява директорът на Столичния метрополитен Стоян Братоев.

Стоян Братоев, директор на “Метрополитен“ ЕАД - София
"Много вода, много плаващи пясъци, дори на един клип на следващата станция - бул. „България“, водата шурти от стените. Това е по време на строителството, сега трябва да се направи изолация, за се изгради вътрешната конструкция. Но човек като види, разбира в какви тежки условия се работи. Подбрано е всичко съобразно с тези условия. Сигурно в други условия цената щеше да бъде различна, но аз смея да твърдя, че софийското метро е с най-ниската цена на километър в Европа. Средната цена там на 1 км е между 90 и 150 милиона евро на километър, ние сме от порядъка на 30-38 милиона евро на километър."

Първият етап на третата линия, който се строи от миналата година, е дълъг 8 километра и е с 8 станции. Той трябва да бъде готов до август 2019 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха новата сграда на детска градина „Мир“ във Варна
Откриха новата сграда на детска градина „Мир“ във Варна
6-годишна присъда за Иван Евстатиев, заради блудството с непълнолетна
6-годишна присъда за Иван Евстатиев, заради блудството с непълнолетна