НОВИНИ

Новото правителство на Австрия положи клетва

При засилени мерки за сигурност новото австрийско правителство положи клетва. То събира десните и крайната десница. Начело на кабинета е 31-годишният Себастиан Курц. Над 5 000 души протестираха близо до президентския дворец, където се проведе церемонията. Те скандираха "Нацистите вън" и "Смърт на фашизма". Австрийският президент призова правителство да зачита правата на малцинствата и хората с различно мнение.

bnt avatar logo
от БНТ
13:37, 18.12.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Пред президента Александър ван дер Белен днес се заклеха новият канцлер от консервативната Австрийска народна партия - най-младият правителствен ръководител в света, и вицеканцлерът Хайнц-Кристиан Щрахе, водач на крайнодясната Австрийска партия на свободата. Церемонията бе излъчена от държавната телевизия.

По същото време недалеч от президентския дворец, където се състоя церемонията, няколко хиляди души протестираха срещу участието на крайната десница в правителството с плакати, на които пишеше "Нацистите вън!" или "Смърт на фашизма!".

Протестиращите, повечето от които младежи, бяха заобиколени от внушителни сили за сигурност, които ограничиха демонстрацията в рамките на Хелденплац (Площада на героите). На това емблематично място за австрийската история Хитлер произнася през 1938 г. реч, с която обявява аншлуса (присъединяването на Австрия към Германия).

Държавният глава Александър ван дер Белен призна, че има някои, които са скептични и дори враждебно настроени към новото управляващо мнозинство. "Но при демокрацията е така", коментира той, след като прие клетвите на 13-те нови министри, шестима от които са от Партията на свободата.

Ван дер Белен призова новото правителство на Себастиан Курц да държи сметка за австрийската история - както за положителните, така и за мрачните ѝ страници, да зачита правата на малцинствата и на хората с различно мнение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Еврокомисията разследва мебелен гигант за укриване на данъци
Еврокомисията разследва мебелен гигант за укриване на данъци
Транспортът и екологията - основните приоритети в бюджета на Столичната община
Транспортът и екологията - основните приоритети в бюджета на Столичната община