При засилени мерки за сигурност новото австрийско правителство положи клетва. То събира десните и крайната десница. Начело на кабинета е 31-годишният Себастиан Курц. Над 5 000 души протестираха близо до президентския дворец, където се проведе церемонията. Те скандираха "Нацистите вън" и "Смърт на фашизма". Австрийският президент призова правителство да зачита правата на малцинствата и хората с различно мнение.

© БТА

Пред президента Александър ван дер Белен днес се заклеха новият канцлер от консервативната Австрийска народна партия - най-младият правителствен ръководител в света, и вицеканцлерът Хайнц-Кристиан Щрахе, водач на крайнодясната Австрийска партия на свободата. Церемонията бе излъчена от държавната телевизия.

По същото време недалеч от президентския дворец, където се състоя церемонията, няколко хиляди души протестираха срещу участието на крайната десница в правителството с плакати, на които пишеше "Нацистите вън!" или "Смърт на фашизма!".

Протестиращите, повечето от които младежи, бяха заобиколени от внушителни сили за сигурност, които ограничиха демонстрацията в рамките на Хелденплац (Площада на героите). На това емблематично място за австрийската история Хитлер произнася през 1938 г. реч, с която обявява аншлуса (присъединяването на Австрия към Германия).

Държавният глава Александър ван дер Белен призна, че има някои, които са скептични и дори враждебно настроени към новото управляващо мнозинство. "Но при демокрацията е така", коментира той, след като прие клетвите на 13-те нови министри, шестима от които са от Партията на свободата.

Ван дер Белен призова новото правителство на Себастиан Курц да държи сметка за австрийската история - както за положителните, така и за мрачните ѝ страници, да зачита правата на малцинствата и на хората с различно мнение.

© БТА
Себастиан Курц получи мандат за правителство

Себастиан Курц получи мандат за правителство

В Австрия президентът Александер ван дер Белен даде на лидера на консерваторите Себастиан Курц мандат да състави правителство.

Кой е Себастиан Курц?

Кой е Себастиан Курц?

Народната партия на досегашния външен министър на Австрия - Себастиан Курц, печели парламентарните избори в страната. Австрийската народна партия пече...