Урна с пръст и барут от Клусира поставиха на Алеята на героите във Военната академия в София. Причина за добавянето на града към Алеята на славата стана протестна подписка, за която ви разказахме по БНТ 2. Жителите на Клисура изпратиха писма до президента и министър-председателя с питане защо Клисура е изключена от списъка с градовете символи на Априлското въстание, отличени на Алеята по повод 140-ата годишнина от избухването на въстанието. В навечерието на Деня на народните будители десетки клисурци дойдоха във Военната академия, за да се поклонят пред подвига на борците за свобода.

Клисура, Карлово София

Черешовото топче, символ на Клисура и Априлската епопея, е изработено от клисурския майстор Лучко Обретенов. А на сантиметри от него на Алеята на героите е поставена урната с пръстта от някогашното бойно поле.

Генка Тодорова - кмет на Клисура
"Тази пръст е събрана от най-святите места от Клисура - това е от местността Зли дол, там, където са се водили бойни действия, Шайковица, където е убит знаменосецът на Клисура и от старата църква, където са избити повечето от клисурското население."

Днес от разочарованието, че градът е бил пренебрегнат от първоначалния списък с отличените на Алеята на славата градове са останали само спомени. Десетки жители на Клисура и Карлово с гордост поставиха цветя пред черешовото топче и си спомниха за героите, които са живяли там.

Калоян
"На мен ми е най-интересно за Нейчо Гочев - за най-точният стрелец в Априлското въстание и за Ана Козинарова."
Гроздана Найденова - жител на Клисура
"Нашите прадеди са се борили за това нещо и ние трябва да продължим да го поддържаме."

Клисурци предлагат всяка година на 20 април представителна група от града да идва да поднася цветя на Алеята на славата във Военната академия.