Общественият съвет на Фонда за лечение на деца одобри възможността за финансиране лечението на 9-годишния Стефан, за когото ви разказахме вчера в новините. Той е едно от децата, страдащи от спинална мускулна атрофия, а родителите му заплашиха, че ще съдят държавата в Европейския съд за правата на човека.

Според семействата на деца със спинална мускулна атрофия, страната ни обрича страдащите от това заболяване на гибел, защото към момента не предлага лечение у нас.

Здравната каса е одобрила финасирането на лечението на детето в Румъния, но въпреки първоначалните уверения, че ще го приеме, болницата впоследствие отказала.

Днес Министърът на здравеопазването издаде заповед, с която разреши административния казус и взе положително решение за детето. От министерството вчера увериха, че до февруари ще има готовност за организиране на терапията в България.

Историята на Стефан, която „По света и у нас разказа“, вижте тук:

Родители на деца с рядко генетично заболяване ще съдят България в Страсбург

Родители на деца с рядко генетично заболяване ще съдят България в Страсбург

Родители на деца с рядко генетично заболяване обявиха, че ще съдят държавата в Европейския съд за правата на човека. Според семействата на деца със сп...