През последните месеци Полша няколко пъти е подавала сигнали в Брюксел за салмонела в замразени пилешки продукти, които се изнасят и за други държави от ЕС, сред които и България. Това показа проверка на "По света и у нас" в Европейската система за бързо предупреждение за храни и фуражи. България също няколко пъти е уведомявала Брюксел за полско месо със салмонела и за това, че взема мерки то да не стигне до пазара.

Вижте повече подробности от кореспондента ни в Брюксел Десислава Апостолова.

Освен Полша, която сама няколко пъти подава сигнали в общоевропейската Система за бързо предупреждение, това правят и няколко други държави, внасяли полско пилешко месо. Сред тях са България, Чехия, Латвия, Белгия, Холандия, Германия. Всички държави предупреждават, че взимат мерки месото да не стигна до пазара. Швеция съобщава в началото на декември за салмонела и в полско телешко месо.

Системата за бързо предупреждение за храни и фуражи спомага за това информацията за опасни храни да бъде бързо споделяна между държавите-членки. Конкретните мерки за изтеглянето от пазара на опасни продукти обаче са в правомощията на самите държави-членки.

Брюксел на няколко пъти предупреждава Полша заради проблеми с ветеринарния контрол в кланниците.

Преди няколко месеца в системата за бързо предупреждение бяха получени сигнали от 14 държави за телешко месо от Полша, което не е годно за консумация и вероятно идва от нелегални кланици.

Земеделският министър на съседна Чехия дори обвини Варшава не обръща достатъчно внимание на ветеринарния надзор и няма надеждна система за контрол на месото.

През първите месеци на 2019 г. полският министър на земеделието увери, че страната му предприема стъпки за затягане на контрола върху месото и месните продукти. Последвалите сигнали не оставят съмнение, че страната има какво да направи още в тази посока.

Над 540 тона пилешко месо е внесено у нас от полския производител

Над 540 тона пилешко месо е внесено у нас от полския производител

Агенцията по безопасност на храните е иззела над 109 тона заразено пилешко месо от Полша, намерено в наличност. Това обяви министърът на земеделието Д...