НОВИНИ

Полша обяви нов кандидат за председател на Европейския съвет

Полша обяви днес евродепутата Яцек Сариуш-Волски като свой кандидат за председател на Европейския съвет. Така Варшава официално заяви, че не желае полякът Доналд Туск да спечели втори мандат на поста. Бившият полски премиер обаче се ползва с широка подкрепа сред европейските лидери и се очаква тази седмица да бъде преизбран.

Фани Аронова
от Фани Аронова
22:52, 06.03.2017
Чете се за: 00:39 мин.
По света
полша обяви нов кандидат председател европейския съвет

Полският външен министър Витолд Вашчиковски обяви желанието на страната си в Брюксел, където участва в заседание с колегите си от ЕС. Новината съобщиха и от Варшава.

Рафал Боченек, правителствен говорител: "Позицията на полското правителство относно кандидатурата на д-р Яцек Сариуш-Волски е много ясна. Това е кандидатът на Република Полша за председател на Европейския съвет. Това е единственият кандидат на Полша за този пост."

След като прие наминацията, Сариуш-Волски беше изключен от ЕНП. Председателят й Жозеф Дол изказа съжаление за неговата нелоялност и подчерта, че партията подкрепя Доналд Туск.

Абсурдната ситуация, в която една страна саботира свой политик, има обяснение. Лидерът на управляващата партия "Право и справедливост" Ярослав Качински смята Туск за "морално отговорен" за смъртта на своя брат близнак в трагична самолетна катастрофа през 2010 г., когато Лех Качински беше президент.

Туск е обвиняван и за това, че подкрепя опозицията в Полша.

В същото време френският президент Оланд каза в интервю, че желае Туск да бъде преизбран. Германският канцлер Меркел оцени високо работата му начело на Европейския съвет. Гласът на Полша със сигурност няма наклони везните в избора.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стела Макартни представи колекцията си в Париж
Стела Макартни представи колекцията си в Париж
Радо Янков спечели малката Световна купа в паралелния гигантски слалом
Радо Янков спечели малката Световна купа в паралелния гигантски слалом