Премиерите на Чехия и Полша посетиха въгледобивната мина край чешкия град Карвина, където експлозия на метан отне живота на 13 миньори. 12 от загиналите са полски граждани, 13-ата жертва е чех.10 техни колеги са ранени. Специална комисия разследва трагедията, в неделя в Полша е обявен национален траур.

23-ма полски и чешки миньори са работели под земята, когато избухва пожар.

Иво Селеховски, говорител на Остравско-Карвинската минна компания: Аварията е предизвикана от възпламеняването на метан, довело до пожар на 800 метра под земята.
Взрив в мина в Чехия отне живота на 13 миньори

Взрив в мина в Чехия отне живота на 13 миньори

Броят на загиналите при експлозията във въгледобивна мина в Североизточна Чехия достигна 13, предаде Ройтерс, като се позова на националната информаци...

Сензорите за метан не са отчели нещо необичайно преди взрива. Полските миньори са били наети чрез посредническа фирма. Не е ясно кога телата на загиналите ще бъда извадени заради опасните условия в мината. Неин собственик е Чешката Република. На място дойдоха премиерите на Чехия и Полша.

Андрей Бабиш, министър-председател на Чехия: Полша изпрати два спасителни екипа, те са част от разследващата група. Надявам се да стигнат до жертвите без да излагат живота си на опасност.

Това е най-тежкият по рода си инцидент в Чехия от 28 години насам.