НОВИНИ

Полша подкрепя България за Шенген

Полша подкрепя присъединяването на България към Шенгенското пространство. Тази категорична позиция заяви полският президент Анджей Дуда след среща с българския си колега Румен Радев. И двамата са единодушни, че европейските политици трябва да работят за икономическото и социалното сближаване на страните от Европейския съюз. Държавният глава Румен Радев е на официално посещение във Варшава. Оттам предават Вера Александрова и Любен Бързаков.

Вера Александрова
от Вера Александрова
20:10, 05.10.2017
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Бъдещето на Европа и мигрантската криза бяха важен акцент от разговора между президентите Дуда и Радев . Полша проявява солидарност към страните от южна Европа, които посрещат мигрантския поток, с изпращане на полски граничари за опазване на външната граница на съюза, каза Анджей Дуда.

Анджей Дуда - България може да разчита на полската подкрепа за присъединяване към зоната на Шенген. Ние подкрепяме България, защото тя е реализирала всички условия, които трябваше да изпълни. Подкрепяме и политиката на България по отношение на страните от Западните Балкани и тяхната европейска перспектива.

По отношение на сигурността България и Полша имат пълно единомислие в сегашния момент, когато Европа е изправена пред важни предизвикателства отвън и отвътре, подчерта президентът Румен Радев. Той смята, че двете страни трябва да участват пълноценно в европейската отбрана.

Румен Радев - По време на нашето председателство на Съвета на ЕС ще се решават критериите и механизмите, по които ще работи европейският фонд за отбрана и ние трябва да настояваме държави като нашите и наши фирми да участват в общи европейски проекти за нашата обща европейска индустрия и тук съм убеден че с Полша напълно ще се кооперираме в тази област.

Президентът Радев призова за обща социална политика на страните от ЕС и подчерта, че в Европа има социални неравенства.

Румен Радев: Да ние имаме равен глас в ЕС, но за нас това вече не е достатъчно . Търсим равенство на нашите граждани и равен стандарт. Тогава можем да говорим за единна и социална Европа

Проблемите в Каталуния се дължат на финансовата криза, която изостри неравенството и даде повод за изостряне на национализма, коментира Радев. Според него богатите страни в Европа трябва да работят за по-бързото приобщаване на бедните и това трябва да става не чрез декларации , а с всекидневна работа и реални действия.

В отговор на журналистически въпрос Радев отново подчерта, че падането на санкциите срещу Русия трябва да е общо европейско решение, но подчерта, че в икономически план те носят сериозни вреди.

Президентите Румен Радев и Анджий Дуда откриха съвместен българо-полски икономически форум, в който участваха над 60 представители на българския бизнес.

170 полски фирми участваха в съвместния форум. Президентът Радев ги призова да инвестират в България, защото страната ни предоставя изгодни условия за бизнес .

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Втора министерска среща се проведе в Солун
Втора министерска среща се проведе в Солун
Безплатни профилактични прегледи за карцином на млечната жлеза през октомври
Безплатни профилактични прегледи за карцином на млечната жлеза през октомври