НОВИНИ

Полските управляващи обещават огромни средства за иновативни проекти

Управляващите в Полша предвиждат огромни средства за компании, които инвестират в иновационни процеси. Обещанието даде премиерът Матеуш Моравецки на митинг в Катовице.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
08:16, 22.09.2019
Чете се за: 00:41 мин.
По света

Над 1 милиард злоти или 250 милиона щатски долара ще бъдат осигурени на компании, включително малки и средни, които инвестират в иновационни проекти.

Матеуш Моравецки, министър-председател на Полша: Преди всичко трябва да се погрижим за малкия, среден и микро - бизнес в Полша и затова искаме да им предложим един много добър пакет. Това е сигнал към всички полски бизнесмени, че държавата е с вас, държавата е тук, за да ви служи.

Премиерът представи и план за данъчни облекчения за малките компании. През февруари партията "Право и справедливост" обеща да увеличи публичните разходи с 10 милиарда долара на година, с цел увеличение на пенсиите, детските надбавки и а подобряване на транспортната инфраструктура.

Този месец управляващите предложиха да увеличат двойно минималната заплата, както и редовни парични бонуси за пенсионерите. Сега идва и поредното щедро обещание на партията "Право и справедливост" преди парламентарните избори на 13 октомври. Тя дойде на власт през 2015 г. именно с амбициозна социална програма.

Опонентите й от Гражданска платформа я обвиняват, че с обещанията си цели да печели гласове. Кандидатката на партията за премиерския пост Малгожата Кидава - Блонска критикува управляващите, че разчитат на хората, зависими от социалните помощи, контролирани от правителството.

От опозицията има и критики за купуване на подкрепа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нова релефна карта на България в Исторически музей - Благоевград
Нова релефна карта на България в Исторически музей - Благоевград
Тръмп е поискал да разследват сина на Джо Байдън в Украйна
Тръмп е поискал да разследват сина на Джо Байдън в Украйна