НОВИНИ

Полският парламент отхвърли смекчаването на закона за абортите

Полският парламент отхвърли либерализирането на строгия закон за абортите. Късно снощи депутатите гласуваха да продължи работата по разработване на още по-консервативни правила.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:16, 11.01.2018
Чете се за: 00:38 мин.
По света

Полша остава една от най-консервативните европейски страни по отношение на абортите след снощното гласуване в парламента и разгорещен дебат. Депутатите отхвърлиха законопроект, който смекчава правилата за абортите. За промяната настоява движението "Спасете жените".

Барбаба Новачка, движение "Спасете жените": Вотът показа колко жесток и идеологизиран е парламентът. Те не искат да говорят нормално за правата на жените, за сексуалното образование, което се пренебрегва в Полша. Те цинично се стремят да получат подкрепата на духовенството, както са го правили години наред. Това е трагична новина за полските жени.

Действащият закон разрешава абортите само в извънредни случаи и единствено до 12-ата седмица от бременността. Аборти са разрешени, когато животът или здравето на жената са в опасност, при бременност, резултат от престъпление, или при тежки увреждания на плода. Гласуването в полския парламент, което отхвърли смекчаване на тези правила, се подкрепя от някои поляци, които излязоха на демонстрация.

Ян Бодаковски, демонстрант: Не сме тук поради религиозни причини. Ние защитаваме човешките права. Борим се са правата на дискриминираните неродени деца.

След снощното гласуване, законопроектът отива за доразработване в специална парламентарна комисия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обир на бижута за милиони в парижкия хотел Риц
Обир на бижута за милиони в парижкия хотел Риц
​17 са вече жертвите на калните свлачища в Калифорния
​17 са вече жертвите на калните свлачища в Калифорния