НОВИНИ

Полският премиер отхвърли критиките към закона за Холокоста

Полският премиер Матеуш Моравецки отхвърли критиките към закона за Холокоста и няма да е наказуемо да се казва "полски участници", предаде Асошиейтед прес.

bnt avatar logo
от БТА
16:19, 17.02.2018
Чете се за: 00:49 мин.
По света
полският премиер отхвърли критиките закона холокоста

В закона е записано, че се криминализират публични изказвания, приписващи по неверен и преднамерен начин на Полша престъпления на нацистите, извършени по време на нацистката окупация. Премиерът Моравецки заяви, че миналата година полските посолства е трябвало 260 пъти да реагират на изявления, че е имало "полски лагери на смъртта". Нацистите построяват такива лагери на територията на окупирана Полша.

"Разбира се, че няма да е наказуемо да кажеш, че е имало полски участници (в Холокоста), както е имало и еврейски участници, и руски участници, и украински; не само германски", заяви Моравецки на Конференцията по сигурността в Мюнхен.

Полският премиер каза, че европейските страни трябва да увеличат военните си разходи, а не да се задоволяват с това да продължават силно да зависят от САЩ.

Полша е една от петте членки на НАТО, които вече харчат препоръчаните 2% от БВП за отбрана. Моравецки заяви, че е трудно да се обсъжда обща европейска отбрана при положение, че повечето страни не са изпълнили това.

Той посочи, че не е правилно "да има гратисчии, които да живеят под (защитата) на Пакс американа, но се преструват на самодостатъчни в контекста на сигурността".

Моравецки заяви, че след руската агресия през последните години срещу Грузия и Украйна, Европа се нуждае от "повече стоманени танкове, отколкото мозъчни тръстове.

Полският министър на вътрешните работи Йоахим Бруджински заяви, че е поискал от Моравецки да се създаде междуведомствена група за противодействие на пропагандирането на фашизма и други тоталитарни режими, както и за борба с престъпленията от омраза и с тези на национална, етническа, расова или верска основа, предаде ТАСС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Меркел призова за напредък по единната система на ЕС за предоставяне на убежище
Меркел призова за напредък по единната система на ЕС за предоставяне на убежище
Япония одобри планове за повишаване на пенсионната възраст над 70 години
Япония одобри планове за повишаване на пенсионната възраст над 70 години