НОВИНИ

Полският президент налага вето на два закона от съдебната реформа

Полският президент Анджей Дуда изненадващо наложи вето на два от трите закона за съдебна реформа на управляващата партия "Право и справедливост", чието приемане предизвика масови протести. Дуда връща обратно в долната камара на парламента законите, които поставят под политически контрол Върховния съд на страната и Националния съдебен съвет. Миналата седмица Европейската комисия поиска спиране на реформата, която според критиците, отслабва независимостта на съдебната система.

Фани Аронова
от Фани Аронова
19:49, 24.07.2017
Чете се за: 00:58 мин.
По света

Полският президент Анджей Дуда стана главен герой в новините, след като отхвърли не един, както се очакваше, а два от трите приети закона за съдебната система. В изявление, предавано по държавната телевизия, Дуда посочи, че се е консултирал с юристи и разработва свой законопроект за съдебна реформа.

Анджей Дуда, президент на Полша: Полша се нуждае много от реформа на съдебната система и аз съм поддръжник на такава реформа. Но мъдра реформа, която да осигури добро функциониране на съдебната власт и която да засили чувството за справедливост у поляците. Като президент усещам дълбоко в душата си и това е моето решение, моята отговорност, че тази реформа няма да засили чувството за сигурност и справедливост.

Представители на "Право и справедливост" изказаха разочарование но нямаше официални изявления. Наблюдатели отбелязват, че Дуда е бил принуден да постъпи така, заради масовите протести и заплахите за санкции от Брюксел. Има и мнения, че той се еманципира от партията, в която членуваше до заемането на президентския пост.

"Според мен президентът постъпи добре. Вижда се, че той бавно добива независимост от лидера на "Право и справедливост" Качински", споделя поляк.

Протестиращите и опозицията искат още едно вето - на закона за съдилищата. Той ги поставя под контрола на правосъдния министър, който в Полша е и главен прокурор.

Гжегож Шчетина, лидер на "Гражданска платформа": Това е важен закон, защото дава възможност на главния прокурор - политик от управляващата партия, да избира ръководители на съдилища. Това е опасно.

Говорител на Европейската комисия посочи, че Брюксел следи развитието на ситуацията и ще я обсъди на редовното заседание в сряда. Финансовите пазари реагираха веднага. Днес злотата поскъпна спрямо еврото. Инвеститори посочиха, че решението на Анджей Дуда намалява рисковете от сериозна политическа криза в Полша.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близо половин милион тона зърно са изнесени през Пристанище Варна
Близо половин милион тона зърно са изнесени през Пристанище Варна
В Пловдив започна кампания „Да върнем картините в музея“
В Пловдив започна кампания „Да върнем картините в музея“