НОВИНИ

​Полският президент наложи вето на спорния законопроект за съдебна реформа

Президентът на Полша Анджей Дуда каза, че налага вето върху два закона за реформа на съдебната система, които породиха вълна от протести, предадоха световните агенции

bnt avatar logo
от БНТ
12:56, 24.07.2017
Чете се за: 00:55 мин.
По света

Двата закона са за Върховния съд и за Националния съвет на магистратурата (полския висш съдебен съвет). Критици на законите казват, че те намаляват независимостта на съдебната система.

"Законът за Върховния съд не засилва чувството за справедливост у обществото", каза Дуда и допълни, че този закон, както и законът за Националния съвет на магистратурата трябва да бъдат променени. Той съобщи, че връща законите обратно в Сейма (долната камара на парламента).

Дуда изрази съжаление, че единият от двата закона - този за Върховния съд, не му е бил представен, преди да бъде внесен за обсъждане в Сейма, който го прие миналата седмица, допълва ТАСС.

Изявлението на президента беше излъчвано по държавната телевизия. Дуда каза, че разработва свой собствен законопроект за съдебна реформа. Полски медии съобщават, че по-късно днес Дуда ще има среща с председателя на Върховния съд на Полша, предаде ТАСС.

Полският президент съобщи, че през уикенда е провел редица срещи с юристи и потвърди необходимостта от реформа, предаде Франс прес.

Няколко хиляди души протестираха в цяла Полша в последните дни срещу реформите, които според тях подчиняват съдебната система на политическата власт.

След изявлението на Анджей Дуда курсът на полската злота се покачи спрямо еврото, тъй като инвеститори казаха, че решението на президента намалява рисковете от политическа криза в Полша, отбелязва Ройтерс.

Заради спорните закони Европейската комисия заплаши да преустанови правото на гласуване на Полша, припомня ДПА.

Управляващата полска партия "Право и справедливост" защитава законите за реформи в съдебната система с аргумента, че те ще подобрят работата й и че ще са необходими на борбата с корупцията, отбелязва Франс прес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тази вечер: Сделката за свободата - 10 години след освобождаването на медиците
Тази вечер: "Сделката за свободата" - 10 години след освобождаването на медиците
Съдът в Скопие потвърди решението да бъде отнет паспортът на Никола Груевски
Съдът в Скопие потвърди решението да бъде отнет паспортът на Никола Груевски