НОВИНИ

Полският президент обяви, че ще подпише спорния закон за Холокоста

Полският президент Анджей Дуда обяви днес, че ще подпише спорния закон за Холокоста, предизвикал протести от страна на Израел, Украйна и САЩ, предадоха световните агенции.

полският президент обяви подпише спорния закон холокоста
bnt avatar logo
от БНТ
17:40, 06.02.2018
Чете се за: 00:28 мин.
По света

Държавният глава едновременно с това поиска от Конституционния съд да се произнесе дали законът не противоречи на конституцията в частта му за свободата на словото и в разпоредбата, предвиждаща затвор за онези, които обвиняват полския народ или полската държава в участие в нацистките престъпления.

Законът предвижда до три години затвор за онзи, който използва израза "полски лагери на смъртта" и който заяви "публично и в противоречие на фактите", че полската страна или полският народ са съучастници на престъпленията на нацистка Германия. Тези части от закона породиха дипломатическа криза с Израел, който се опасява, че те ще позволят на Полша да прикрие ролята на онези поляци, които са убивали или издавали евреите на нацистите по време на германската окупация на Полша през Втората световна война.

Разпоредбите на закона, касаещи действията на украинските националисти в периода 1925-1950 г., предизвикаха гнева на Украйна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Срив на световните борси: основните индекси в САЩ и Азия с рекордно понижение
Срив на световните борси: основните индекси в САЩ и Азия с рекордно понижение
Отново пропада пътят Горни Воден - Асенонград
Отново пропада пътят "Горни Воден" - Асенонград