Полският президент Анджей Дуда обяви днес, че ще подпише спорния закон за Холокоста, предизвикал протести от страна на Израел, Украйна и САЩ, предадоха световните агенции.

© БТА

Държавният глава едновременно с това поиска от Конституционния съд да се произнесе дали законът не противоречи на конституцията в частта му за свободата на словото и в разпоредбата, предвиждаща затвор за онези, които обвиняват полския народ или полската държава в участие в нацистките престъпления.

Законът предвижда до три години затвор за онзи, който използва израза "полски лагери на смъртта" и който заяви "публично и в противоречие на фактите", че полската страна или полският народ са съучастници на престъпленията на нацистка Германия. Тези части от закона породиха дипломатическа криза с Израел, който се опасява, че те ще позволят на Полша да прикрие ролята на онези поляци, които са убивали или издавали евреите на нацистите по време на германската окупация на Полша през Втората световна война.

Разпоредбите на закона, касаещи действията на украинските националисти в периода 1925-1950 г., предизвикаха гнева на Украйна.