Бившият полски президент Лех Валенса участва в демонстрация в Гданск срещу съдебната реформа на управляващите от "Право и справедливост". Миналата нощ Сенатът одобри третия законопроект, който поставя под политически контрол Върховния съд на страната. Днес унгарският премиер Виктор Орбан обяви, че страната му ще защити Полша, която по думите му е подложена на европейска инквизиция.

Полският Сенат гласува в 2 ч. през нощта след 18-часови дебати. Новият закон овластява президента и министъра на правосъдието да назначават членовете на Върховния съд. Управляващите уверяват, че съдебната система обслужва елита и трябва да бъде реформирана.

Станислав Карчевски, председател на Сената, "Право и справедливост": Когато емоциите спаднат, ще успеем да убедим поляците, че промените са добри. Когато бъдат приложени, ще се види, че те са добри за съдебната система.

Дебатите бяха съпроводени от протести в цяла Полша. След вота пред парламента във Варшава скандираха "Позор", "Предатели" и "Демокрация!". Демонстранти се събраха и пред вилата на президента Анджей Дуда на Балтийско море и го призоваха да не подписва закона.

Богдан Борусевич, зам.-председател на Сената, "Гражданска платформа": Приемането на тези закони е бедствие за "Право и справедливост". Те мобилизираха стотици хиляди поляци.

Европейската комисия настоява Полша да прекрати реформата, която отслабва разделението на властите и е пагубна за демокрацията. Унгарският премиер Виктор Орбан, който също е критикуван за недемократично управление, смята, че промените в Полша не нарушават принципите на Евросъюза.

Виктор Орбан, премиер на Унгария: Това е нечестно, безпринципно, типична проява на двоен стандарт. Така постъпва Брюксел с поляците. В такива случаи се застава на страната на нападнатите. Аз съобщавам на г-н Шулц, че сме солидарни с Полша.

Три закона бяха приети набързо, без обществен дебат, по време на летните отпуски. Президентът Дуда изказа възражения и още не е подписал нито един от тях. Той прие да се срещне в понеделник с председателката на Върховния съд.

© БТА