НОВИНИ

Полското правителство отхвърля натиск от улицата и от чужбина

Ден след изненадващото си вето върху два от спорните нови закони от съдебната реформа в Полша президентът Анджей Дуда даде зелена светлина за влизането в сила на третия. Той дава право на министъра на правосъдието, който е и главен прокурор, да назначава ръководителите на съдилищата. Протестиращата опозиция прие с разочарование новината. А управляващата партия се зарече да доведе докрай реформите.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
18:55, 25.07.2017
Чете се за: 01:15 мин.
По света

С ветото си върху законите за Върховния съд и за Националния съвет на магистратурата Анджей Дуда спечели одобрителни коментари от опозицията, но и хладни - от издигналата го за поста на държавен глава партия "Право и справедливост".

Анджей Дуда, президент на Полша: "Подготвените от парламента текстове до голяма степен отговориха на очакванията за реформи. Но, като президент, аз не можех да приема част от тях, защото те трябва да се поправят, за да съответстват на конституцията и да запазят независимостта на съдиите. В близко бъдеще аз ще представя нови проектозакони."

"Право и справедливост" обаче даде да се разбере, че няма да се отклонява от курса си.

Беата Шидло, министър-председател на Полша: "Президентското вето забавя реформата. И даже се смята за стимул от онези, които се борят да запазят несправедливата система. Ние сме за диалог, но няма да се откажем от принципите си. Няма да се поддадем на натиск от улицата или от чужбина."

Дуелът с телевизионни обръщения между президента и премиера не заблуждава опозицията, че ще има траен разрив между тях.

Бианка Сивинска, политолог от Варшавския университет: "Вчера мислехме, че натискът, демонстрациите, упоритостта са донесли някакви резултати. Бяхме горди и ентусиазирани. И се надявахме, че няма да подпише третия закон. Разочароващо е, че го направи. Защото системата ни вече не е демократична."

Разрив обаче очевидно вече има в полското общество.

Збигнев Рител, Асоциация на полските журналисти: "Те искат да дестабилизират ситуацията в Полша. Те искат да свалят от власт управляващата партия. (17,00) И използват всички възможни начини. Трите закона от съдебната реформа са просто претекст."

Изненадващо съгласие има по един въпрос - протестите срещу съдебните реформи в близо 39-милионна Полша не са чак толкова многобройни.

Збигнев Рител, Асоциация на полските журналисти: "В цяла Полша са 60 или 70 хиляди. Това не е чак толкова много. Но вдигат много шум. Медиите ги отразяват доста широко. Всички медии, освен обществените, са в конфликт с правителството."
Бианка Сивинска, политолог от Варшавския университет: "Качински работи вече около 10 години, за да си изгради силна подкрепа в обществото. Демонстрациите изглеждат много красиво по телевизията, но около 100 хиляди участници са твърде малка част от обществото. Тепърва трябва да изградим стабилна основа за промяна. И се опасявам, че това ще отнеме време."

В сряда се очаква Еврокомисията да обяви дали ще има наказателни процедури срещу Полша.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Водните спасители търсят работа в чужбина
Водните спасители търсят работа в чужбина
Иво Никодимов: Благодаря за подкрепата, с нея ще победим агресията
Иво Никодимов: Благодаря за подкрепата, с нея ще победим агресията