НОВИНИ

Получено е разрешение два непалски хеликоптера да издирват Боян Петров

Получено е разрешение по факс да се използват на два непалски хеликоптера на компания „Simrik Air Pvt. Ltd“ за извършване на спасителни действия по издирването на българския алпинист Боян Петров, съобщиха от посолството на България в Пекин. Условията на разрешителното са били консултирани с екипите в Катманду, които са потвърдили удовлетворението си от параметрите, дадени от китайска страна.

получено разрешение два непалски хеликоптера издирват боян петров
bnt avatar logo
от БНТ
18:53, 10.05.2018
Чете се за: 00:26 мин.
У нас

Разрешителното влиза в сила от 10 май и е валидно до 13 май 2018 г.

„Вследствие на постъпките направени от наша страна, не се налага екипажите да летят до странични гранични пунктове, на които единствено има паспортен контрол, тъй като от китайска страна поеха ангажимент да изпратят гранични служители, които ще чакат двата хеликоптера при пристигането им на тяхна територия“, съобщават още от посолството.


Днес е седмият ден от изчезването на алпиниста Боян Петров в Хималаите. Лошото време попречи в спасителната акция да участва хеликоптер. В момента спасителите се намират в базовия лагер на Шиша пангма. Днешните условия не са позволили да се движат към върха.

Очаква се утре в акцията да участват 6-ма професионални спасители от Китай и 3-ма шерпи. Всички алпинисти в района също са обявили говотовност да се включат в издирването.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът на Португалия наложи вето на закон за смяната на пола
Президентът на Португалия наложи вето на закон за смяната на пола
Какво пише в доклада за ЧЕЗ? - коментар на Валентин Николов и Таско Ерменков
Какво пише в доклада за ЧЕЗ? - коментар на Валентин Николов и Таско Ерменков