Получено е разрешение по факс да се използват на два непалски хеликоптера на компания „Simrik Air Pvt. Ltd“ за извършване на спасителни действия по издирването на българския алпинист Боян Петров, съобщиха от посолството на България в Пекин. Условията на разрешителното са били консултирани с екипите в Катманду, които са потвърдили удовлетворението си от параметрите, дадени от китайска страна.

© БНТ

Разрешителното влиза в сила от 10 май и е валидно до 13 май 2018 г.

„Вследствие на постъпките направени от наша страна, не се налага екипажите да летят до странични гранични пунктове, на които единствено има паспортен контрол, тъй като от китайска страна поеха ангажимент да изпратят гранични служители, които ще чакат двата хеликоптера при пристигането им на тяхна територия“, съобщават още от посолството.


Днес е седмият ден от изчезването на алпиниста Боян Петров в Хималаите. Лошото време попречи в спасителната акция да участва хеликоптер. В момента спасителите се намират в базовия лагер на Шиша пангма. Днешните условия не са позволили да се движат към върха.

Очаква се утре в акцията да участват 6-ма професионални спасители от Китай и 3-ма шерпи. Всички алпинисти в района също са обявили говотовност да се включат в издирването.

Лошото време попречи хеликоптер да се включи в издирването на Боян Петров

Лошото време попречи хеликоптер да се включи в издирването на Боян Петров

Седми ден от изчезването на алпиниста Боян Петров в Хималаите. И днес лошото време попречи в спасителната акция да участва хеликоптер.