НОВИНИ

Получихме гаранции за падането на канадските визи

България получи твърди гаранции, че канадските визи за български граждани ще отпаднат от 1 декември 2017 г. За това се договори премиерът Бойко Борисов в рамките на срещата на върха на ЕС в Брюксел, която приключи днес. Отпадането на канадските визи беше условие за подкрепата на България за сключване на споразумение за свободна търговия с Канада. Във втория ден на форума не беше постигнат пробив относно позицията против на френскоговорящата белгийска област Валония.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
17:32, 21.10.2016
Чете се за: 03:24 мин.
По света

Тази сутрин България и Румъния оттеглиха възраженията си по търговското споразумение с Канада, след като са получени писмени гаранции за отпадане на визовия режим за Канада. Преговорите за договора продължават и в този момент, остават обаче възраженията на Белгия, която те може да даде подкрепа заради съпротивата на френскоговорящия регион Валония. Ето какво каза още премиера за договореностите и гаранциите за България във връзка с търговското споразумение с Канада.

Бойко Борисов, министър-председател: Цяла нощ работиха и комисията, и ние заедно с румънския президент получихме надлежни писмени потвърждения и ние, и комисията. Това беше вкарано сега в протокола на съвета, че до 01.12.2017 г. за всички български граждани визовият режим ще отпадне за Канада. При това положение с румънския президент решихме да подкрепим така, както всички останали страни от ЕС.

Малък регион с население от едва 3 милиона и половина души блокира търговското споразумение с Канада, което засяга общо 500 милиона европейски граждани. След двудневни трескави преговори европейските лидери не успяха да постигнат консенсус за договора, изготвен след 7 години на преговори. Представителите на френскоговорящия регион в Белгия искат отлагане на церемонията за подписване на споразумението, планирано за 27 октомври. Основните опасения на валонци е т.нар. механизъм с арбитражите, чрез който канадските инвеститори могат да съдят европейските правителства. Преговорите между Валония, Канада и представителите на европейските институции продължават и след края на срещата на върха. В края на втората работна сесия от форума председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер заяви, че се надява до няколко дни да има съгласие по търговското споразумение.

;
Няма пробив за споразумението с Канада 

Представителите на френскоговорящия регион в Белгия искат отлагане на церемонията за подписване на споразумението, планирано за 27 октомври. Основните опасения на валонци е т.нар. механизъм с арбитражите, чрез който канадските инвеститори могат да съдат европейските правителства. Преговорите между Валония, Канада и представителите на европейските институции продължават и след края на срещата на върха. В края на втората работна сесия от форума председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер заяви, че се надява до няколко дни да има съгласие по търговското споразумение.

Жан-Клод Юнкер - председател на ЕК: Споразумението с Канада е най-добрият договор, който сме договаряли до този момент. Трябва да кажа, че съм удивен как успяхме да постигнем търговско споразумение с Виетнам, но когато се опитваме с Канада - всички се притесняват за човешки права.

Първоначално България и Румъния подкрепиха споразумението с резерва в зяман на отпадането на визовия режим за Канада.

Жан-Клод Юнкер - председател на ЕК: Но очевидно либерализирането на визовия режим ще влезе в сила само ако има споразумение между ЕС и Канада. Надявам се да има споразумение и следователно българските и румънските граждани да получат безвизов режим.

Блокирането на одобрението за търговския договор с Канада е огромен удар срещу репутацията на Европейския съюз, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Това е най-амбициозната европейска сделка до този момент, а някои британски политици виждат в нея възможен модел за договора за излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз. Сега на дневен ред е въпросът - щом европейските лидери не могат да се договорят за сделка с Канада, как ще го направят за други страни от света като Съединените щати и Великобритания.

;

В първия ден на срещата водеща тема беше Русия и действията ѝ в Сирия. Русия беше тема на разговори до късно през нощта и въпросът беше каква ще е силата на посланието на европейските лидери към Москва. В декларацията те със сигурност поддържат по-остър тон, но очакванията, че предупреждение ца санкции ще бъде включено в нея не се оправдаха. Лидерите осъждат сирийския режим и неговите съюзници, особено Русия за жестокостите в Алепо, призовават за трайно примирие и обсъждат всички възможности, ако атаките срещу цивилни продължават. Но думата санкции не присъства в заключенията от срещата на върха. След работната вечеря снощи италианският премиер Матео Ренци заяви, че намира за безсмислено въвеждането на допълнителни санкции спрямо Москва. Против санкции с Москва са се обявили още лидерите на Испания, Кипър, Гърция и Австрия. За разширяване на съществуващите до момента санкции освен за Украйна и за Сирия настояваше най-вече Великобритания. Ето какви бяха изказванията след срещата в Брюксел за Русия:

Ангела Меркел, канцлер на Германия: В заключителната декларация силно подчертаваме, че Европейският съюз осъжда това, което се случва в Сирия и особено в Алепо, осъждаме сирийския режим, особено Русия, за атаките срещу цивилни и призоваваме всички страни за трайно примирие и преди всичко призоваваме да се осигури достъп за хуманитарни помощи за хората. Бяхме много ясни, че това, което се случва в Алепо е в нарушение на международните хуманитарни закони и тези, които извършват тези нарушения ще понесат отговорност.
Тереза Мей, премиер на Великобритания: Обсъждахме с канцлера Меркел, президента Оланд и другите лидери единно и силно послание, призоваващо сирийския режим и Русия да спрат атаките срещу Алепо. Европейският съюз обмисля всички възможности, ако престъпленията продължат. Важно е да се продължи да се оказва натиск върху Русия да спре атаката срещу Алепо и да се създаде възможност за истински политически преход в Сирия.

Освен действията на Русия в Сирия, европейските лидери обсъдиха и отношенията на страните-членки с Москва. Дискутирани са всички действия на Русия - нарушаване на въздушно пространство, дезинформационна кампания, намеса в политическите процеси на страните- членки, заяви тази нощ председателят на Европейския съвет Доналд Туск и обяви в заключение, че стратегията на Русия е да отслаби Европейския съюз.

;

Споразумението между ЕС и Канада СЕТА е 1500 страници. Ето най-важните теми в него:

  • Цели отпадането на митническите тарифи за 98% от стоките между ЕС и Канада, това създава изцяло нови пазарни условия и ожесточава конкуренцията.
  • Предвижда създаването на Специализиран корпоративен съд. Търговските спорове ще се уреждат пред този съд.
  • Европа е успяла да защити 145 европейски продукта със специфичен географски произход. Опасенията са, че те няма да са достатъчно защитени на канадския пазар.
  • Включва разпоредби в областта на енергетиката, телекомуникациите, морските товарни превози, устойчивото развитие и достъпа до държавни поръчки.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Световни новости на „Медикус, денто, галения“
Световни новости на „Медикус, денто, галения“
Бъчварова: Задействана е втора степен за опасност от мигрантските потоци
Бъчварова: Задействана е втора степен за опасност от мигрантските потоци