НОВИНИ

Получихме зелена светлина за изграждането на газов хъб от Европейската комисия

Българското правителство с подкрепата на Европейската комисия организира инвеститорска конференция за изграждане на газов хъб „Балкан". Присъствието си са потвърдили някои от най-големите компании в света, поканени са газови гиганти от Русия, Съединените щати и Европа. От българска страна участват премиерът Бойко Борисов и министри. Конференцията приключи преди няколко минути, предаде репортерката на БНТ Илина Бисерова.

bnt avatar logo
от Илина Бисерова БТА
12:02, 05.09.2016
Чете се за: 01:21 мин.
У нас

Имаме вече официално зелена светлина за това да бъде построен газоразпределителният хъб "Балкан". Такава заявка беше препотвърдена от представителите на Европейската комисия. Беше изтъкната и важността на хъб "Балкан", както и важността на България не само в георграфско, но и в геополитическо отношение.

Премиерът беше категоричен, че България не би трябвало да бъде изключена и заобиколена от енергийния съюз. Той каза още, че няма да бъдем просто клиент, тъй като имаме всички необходими направени инвестиции и още веднъж подчерта изключително важното геополитическо разположение на страната ни.

Премиерът Борисов подчерта, че газовият хъб "Балкан" няма да последва съдбата на "Южен поток" и се обърна към своите колеги от Европейската комисия като обясни, че забранителната процедура за "Южен поток" е била с политически мотиви, а не заради неспазените процедури по извършването на конкурса от страна на България.

Газовият хъб "Балкан" има за цел да насърчи свързаността на всички източници на газ в района на Югоизточна Европа, каза днес вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика на България Томислав Дончев при откриването на инвеститорската кръгла маса за газовия хъб край Варна. По думите му проектът за изграждане на хъба е продължение на инициативата на страната ни и ЕК за създаване на работна група за междусистемната свързаност в региона.

В момента индустриалното производство и урбанизацията привилегироват употребата на природен газ, особено като се има предвид, че това е източникът на енергия, най-щадящ околната среда, посочи Дончев. По думите му статистическите данни през последните години показват, че еленергията не може да се конкурира с газа като нива на цените. През 2015 г. световният добив на природен газ е постигнал рекорден добив, а търсенето нараства с над 1,4 на сто в сравнение с 2014 г., посочи Дончев. Той каза още, че цената на това гориво е добра предпоставка за увеличаване на потреблението му в индустрията. Югоизточна Европа се нуждае не само от междусистемна газова свързаност, но и от икономически подем, каза Дончев и допълни, че сигурността на доставките и цената на енергийните ресурси, включително на газа, са първостепенен фактор за конкурентноспособността на икономиката.

Заели сме с предизвикателство да положим основите на отворен интегриран газов пазар, каза вицепремиерът. Той допълни, че проектът за хъбът "Балкан" не е конкурентен на някой съществуващите или тези, които се разработват или планират в момента. Според Дончев българският хъб ще даде техническа инфраструктурна възможност за конкурентен сблъсък на различни доставчици.


Още подробности очаквайте в "По света и у нас", 20 часа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма опасност за живота на ранените при катастрофата в Лом
Няма опасност за живота на ранените при катастрофата в Лом
Кампания за реформа в детското правосъдие
Кампания за реформа в детското правосъдие