Българското правителство с подкрепата на Европейската комисия организира инвеститорска конференция за изграждане на газов хъб „Балкан". Присъствието си са потвърдили някои от най-големите компании в света, поканени са газови гиганти от Русия, Съединените щати и Европа. От българска страна участват премиерът Бойко Борисов и министри. Конференцията приключи преди няколко минути, предаде репортерката на БНТ Илина Бисерова.

Имаме вече официално зелена светлина за това да бъде построен газоразпределителният хъб "Балкан". Такава заявка беше препотвърдена от представителите на Европейската комисия. Беше изтъкната и важността на хъб "Балкан", както и важността на България не само в георграфско, но и в геополитическо отношение.

Премиерът беше категоричен, че България не би трябвало да бъде изключена и заобиколена от енергийния съюз. Той каза още, че няма да бъдем просто клиент, тъй като имаме всички необходими направени инвестиции и още веднъж подчерта изключително важното геополитическо разположение на страната ни.

Премиерът Борисов подчерта, че газовият хъб "Балкан" няма да последва съдбата на "Южен поток" и се обърна към своите колеги от Европейската комисия като обясни, че забранителната процедура за "Южен поток" е била с политически мотиви, а не заради неспазените процедури по извършването на конкурса от страна на България.

Газовият хъб "Балкан" има за цел да насърчи свързаността на всички източници на газ в района на Югоизточна Европа, каза днес вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика на България Томислав Дончев при откриването на инвеститорската кръгла маса за газовия хъб край Варна. По думите му проектът за изграждане на хъба е продължение на инициативата на страната ни и ЕК за създаване на работна група за междусистемната свързаност в региона.

В момента индустриалното производство и урбанизацията привилегироват употребата на природен газ, особено като се има предвид, че това е източникът на енергия, най-щадящ околната среда, посочи Дончев. По думите му статистическите данни през последните години показват, че еленергията не може да се конкурира с газа като нива на цените. През 2015 г. световният добив на природен газ е постигнал рекорден добив, а търсенето нараства с над 1,4 на сто в сравнение с 2014 г., посочи Дончев. Той каза още, че цената на това гориво е добра предпоставка за увеличаване на потреблението му в индустрията. Югоизточна Европа се нуждае не само от междусистемна газова свързаност, но и от икономически подем, каза Дончев и допълни, че сигурността на доставките и цената на енергийните ресурси, включително на газа, са първостепенен фактор за конкурентноспособността на икономиката.

Заели сме с предизвикателство да положим основите на отворен интегриран газов пазар, каза вицепремиерът. Той допълни, че проектът за хъбът "Балкан" не е конкурентен на някой съществуващите или тези, които се разработват или планират в момента. Според Дончев българският хъб ще даде техническа инфраструктурна възможност за конкурентен сблъсък на различни доставчици.


Още подробности очаквайте в "По света и у нас", 20 часа.