НОВИНИ

Проф. Пимпирев за полярната ни експедиция: Ще има много новини и нови видове

Националната полярна програма върви много добре, положени са основите на нова модерна научна лаборатория. Ще има много новини и нови видове за науката. Това заяви в студиото на Сутрешния блок проф. Христо Пимпирев, директор на Българския антарктически институт за поредната полярна експедиция на Антарктида.

bnt avatar logo
от БНТ
09:35, 20.02.2020
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Експедицията ни приключва след 20 дни. В момента хидробиолозите работят много интензивно в акваторията на българската полярна база, намерили са доста интересна, много голяма риба, която е най-големият екземпляр досега. Изучават много микроорганизми, специално водораслите, които са много чувствителни на климатичните промени. Нашите геолози изследват рудопроявленията, защото Антарктида в бъдеще ще бъде източник на суровини за човечеството, каза проф. Пимпирев.

По отношение на измерената рекордно висока температура над 20 градуса в Антарктида, професорът заяви, че тя е измерена в периферията на континента, което не е прецедент.

"Но действително климатът се затопля, ледниците се топят, но тази температура алармира - ние учените отдавна алармираме, че трябва да се отделят усилията на човечеството, на индустриалци, политици да се вземат мерки да спре замърсяването на атмосферата, което води до парников ефект",каза проф. Пимпирев.

Той разказа повече за нашата лаборатория на Антарктида. В момента се правят основите ѝ. Тя ще е една много модерна постройка, където се влага най-висшите технологии, каза професорът.

"Бразилия откри лаборатория, която струва 20 млн. долара, Испания откри за 120 млн. евро. Нашата ще струва сигурно милион и двеста хиляди лева и ще бъде готова след три години. Там се строи много трудно", каза той.

Изминалата експедиция беше интересна, защото за първи път имаше проект за композиране на музика. За първи път български професионални музиканти правят концерт на Ледения континент. Това са Теодосий Спасов и Кристиян Цвятков.

На Антарктида те са изкопмопизирали 12 нови песни, породени от уникалната природа и красота, каза още проф. Пимпирев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русе отбелязва 142 години от освобождението си
Русе отбелязва 142 години от освобождението си
Могат ли доброволческите отряди да извършват граждански арести
Могат ли доброволческите отряди да извършват граждански арести