НОВИНИ

Ползата от Великденските пости

По време на Великденските пости много хора приемат поста не като строг хранителен режим, а като духовно пречистване, каквото е и посланието на Църквата. Как обаче да постим правилно и здравословно и какви грешки да не допускаме по време на 40-дневното въздържание, разказва диетологът Филип Хайвазян.

bnt avatar logo
от Даниела Димитрова
08:36, 05.03.2017
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

Диетологът Филип Хайвазян казва, че той се подлага на строг хранителен режим, като 10 дни може да консумира само кълнове от лимец.

Филип Хайвазян - диетолог:
„ Зад гърба ни са едни много тежки зимни месеци, в които сме консумирали много тежка храна, консервирана храна, много мазни храни и трябва да дадем възможност на тялото да изхвърли всички всички натрупани токсини. И тъй като хората забравяме да се разтоварваме в религиите са измислили постите."

Великият пост е най-строг и най-продължителен, а идеята е чрез лишаване на тялото да се смири душата. От менюто трябва да се изключи месото, не се консумират и млечни продукти. Затова диетолозите съветват да заместим липсващите животински белтъчини с повече бобови култури, зърнени храни и ядки.

Филип Хайвазян - диетолог:
„Ние трябва да се храним през този период с растителна храна. След водата човешкият организъм има нужда най-много от витамини ,минерали, ензими и растителни влакна в натурален вид. В края на зимата можем да намерим и зеле, и моркови,цвекло,целина и да си направим такива салати, които аз наричам те имат отрицателен калориен баланс, чистят като четка кръвоносните съдове. Освен по време на пости така трябва да се храним всеки ден, за да е максимално полезно за тялото.

Децата,бременните и кърмачките обаче не бива да постят.

Филип Хайвазян - диетолог:
„ Хора, които пият медикаменти, претърпели са операции нека се консултират с лекаря, защото в противен случай можем да нанесем повече щети за тялото си."

И въпреки че в разгара на Великденските пости магазините в Русе отчитат ръст в продажбите на храните с растителен произход и биопродуктите, много от хората признават, че нямат волята да издържат до края на Великденските пости.

Филип Хайвазян обаче съветва да не възприемаме постите като строга диета, а да им се насладим, защото както учи Църквата това е и времето, в което освен телата си, трябва да изчистим и душите си и да се посветим на добрите дела.

„Да го правим смирено, достойно, с мъдрост."

Великите пости са и време за размисъл и покаяние. Време, в което да намерим нов път към добро.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Австрия призовава за общоевропейска забрана на изяви на турски политици
Австрия призовава за общоевропейска забрана на изяви на турски политици
По-малко от 400 психолози работят в българските училища
По-малко от 400 психолози работят в българските училища