Буферните паркинги в София ще могат да се ползват безплатно срещу абонаментна карта през целия ден. След края на работното време на метрото таксата на час става 50 стотинки. В сайта на Центъра за градска мобилност ще бъде поместена и информация за свободните места във всеки един от паркингите.

София

В момента шофьорите, които паркират в буферните паркинги с билетчето за метро, ползват само първите два часа безплатно, а след това плащат по 50 стотинки на час. С новата идея на Центъра за градска мобилност паркингите на метрото в София ще станат по-предпочитани.

Христиан Петров, изпълнителен директор на Център за градска мобилност
"С личния си автомобил достигаме до буферния паркинг. Оставяме го и след това ползваме метрото, за да си вършим работа в столицата докато автомобилът ни стои в буферния паркинг. Ако ние имаме абонаментна карта за градския транспорт, то там престоява безплатно."

От привилегията в работно време ще могат да се възползват всички, които имат месечна или тридневна карта за градски транспорт, независимо дали е за една линия или за цялата градска мрежа. Екстрата обаче няма да важи за хората, които ползват преференциални карти и билети за еднократно пътуване.