НОВИНИ

Помагат ли бежанците в Харманли на местната икономика?

Фургоните, в които ще бъдат настанени мигрантите, участвали в бунта в бежанския център в Харманли, пътуват към Елхово. Междувременно в Харманли, а и в Центъра за бежанци там, ситуацията вече се нормализира. Според някои чужденците имат принос за местната икономика, въпреки че не може да бъде изчислен точно. Хранителни магазини, аптеки и таксита печелят най-много от чужденците.

Александър Марков
от Александър Марков Оператор: Боян Петров
17:27, 27.11.2016
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Във фургоните, които пътуват към Елхово, ще живеят вече създавалите проблеми в Центъра за настаняване на бежанци в Харманли.

Междувременно в Харманли местните търговци виждат и ползите от бежанците. Всеки ден те пазаруват храна, медицински изделия и ползват услугите на транспортни фирми. Пенко, който е таксиметров шофьор, не веднъж e карал мигранти от болницата до Центъра за настаняване.

Пенко, таксиметров шофьор: От Бърза помощ ние ги взимаме. Те с линейка ходят до там. И до кампа ги караме. Те така му викат. Предишните, които бяха най-напред, когато отвориха лагера, разполагаха с пари. Ей тука постоянно висяха, та обменяха пари.

Две обменни бюра има в Харманли. Едното от тях има надписи на арабски. Местните хора разказват, че мигрантите често идват да обменят пари, след което пазаруват в града.

Уалид от Сирия: Бях в лагера. Но после ми дадоха адрес. Сега живея под наем. Оттук пазаруваме.

Малките покупки на чужденците се равнавят на няколко лева на човек дневно. Купуват си предимно храна за деня, казва Галина, която и тази сутрин е продала топли закуски на група бежанци.

Галина, собственик на магазин за закуски: Дори днес също имаше от тях. - Имаше сутринта от тях? - Имаше няколко, да. Единият се опита дори да се представи може би за българин. Знаеше няколко думи.

Според Жечка с и без бежанците местната икономика си остава все така в застой.

БНТ: Какво взимат? По много ли взимат, по малко ли взимат?

Жечка, продавач-консултант в хранителен магазин: Пазарувайки, не. Не взимат по много. С тях и без тях - все тая.

Местните хора са спокойни, защото ако не от бежанците, икономиката печели от десетките казина за чужденци, които идват на хазартен туризъм тук.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
УНИКАЛЕН УСПЕХ: Математиците от СМГ обраха медалите на състезание в Южна Корея
УНИКАЛЕН УСПЕХ: Математиците от СМГ обраха медалите на състезание в Южна Корея
Гръцките власти са задържали украински кораб с голямо количество цигари
Гръцките власти са задържали украински кораб с голямо количество цигари