Десетки хора вече са предоставили книги на изгорялото читалище в кюстендилското село Катрище, разкрита е и дарителска сметка, по която се набират средства, като те ще бъдат използвани за ремонт на сградата. При пожара изгоряха над 4 000 тома книги, събирани повече от 90 години. В библиотеката в Кюстендил също могат да бъдат дарявани книги за Катрище, там вече има събрани над 100 тома.

Хората в селото не се отказват да възстановят читалището, защото за тях то е пазител на духовността, където често са се събирали и са организирали различни събития.

Богдана Ранова, библиотекар: Всеки ден се обаждат хора, даже има някои, които идват без да ни пита, оставят книгите в магазина и си отиват.
Йорданка Пашова: Цялото ми детство, цялата ми младост. Аз съм тук родена , знам от постояването до сега историята. Това читалище врати не е затваряло никога. Как ще губим надежда, читалището ще бъде възстановено.

Амбицията на кмета на селото е следващата пролет ремонтът на сградата да започне, а сега преди зимата да бъде изграден поне покривът на читалището.

Васил Василев, кмет на село Катрище: Падне ли снегът стените ще станат проблемни, доколкото знам от проектантите стените са в добро състояние и подлежат на възстановяване. Целта ние да се покрие читалището, за да няма вътрешни течове.

Ремонтът ще започне след като приключи разследването, което ще установи причината за пожара.