НОВИНИ

Помпео: Дипломатическият и икономически натиск върху Северна Корея да се запази

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео призова международната общност да продължи да поддържа дипломатическия и икономически натиск върху Северна Корея докато Пхенян не се откаже от ядрените си оръжия, предаде Франс прес.

bnt avatar logo
от БТА
09:54, 04.08.2018
Чете се за: 00:31 мин.
По света
помпео дипломатическият икономически натиск северна корея запази

На срещи в рамките на форума на Асоциацията на държавите от Югоизточна Азия (АСЕАН) "настоях колко важно е да се запази дипломатическият и икономически натиск върху Северна Корея с цел постигане на окончателна и напълно проверена денуклеаризация, за каквато се ангажира КНДР", заяви Помпео.

"Ясно е, че нашите партньори и съюзници в АСЕАН знаят колко важна е денуклеаризацията на Северна Корея за собствената им сигурност", добави той. Ето защо "им препоръчах строго да прилагат всички санкции, включително пълното прекратяване на незаконни прехвърляния на петрол от кораб на кораб" за доставки в Северна Корея, заяви Помпео.

Той по-конкретно разкритикува Русия, като спомена информации, че тя продължава да търгува със севернокорейци и да предлага работа на експатрирани севернокорейски работници, които са важен източник на приходи за режима в Пхенян. "Това би било нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и всякакво нарушение ще се приеме много сериозно от САЩ", каза Помпео и заяви, че ще обсъди въпроса с Москва.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​В Източна Германия беше взривена бомба от Втората световна война
​В Източна Германия беше взривена бомба от Втората световна война
​В Дания за пръв път беше наложена глоба за носене на ислямско було
​В Дания за пръв път беше наложена глоба за носене на ислямско було