Държавният секретар на Съединените щати Майкъл Помпео е убеден, че американките санкции срещу Иран, които утре ще влязат в сила, ще принудят Техеран да промени поведението си на международната сцена. В интервю за телевизия "Фокс нюз" Помпео определи ограниченията, които ще влязат в сила на 5-ти ноември, като "най-твърдите санкции, които някога са налагани на Ислямска република Иран (ИРИ)".

© Архив

Според него досегашните санкции, които бяха повторно въведени по-рано тази година, вече са оказали "огромно влияние" върху икономиката на Иран. Помпео припомни, че много компании вече са прекратили дейността си в Ислямската република, а редица държави са намалили обема на закупувания ирански нефт.

Американският държавен секретар подчерта, че новите санкции са част от политиката на САЩ за "максимален натиск" срещу Техеран, която има за цел да принуди "ИРИ да промени своето зловредно поведение". Съединените щати въвеждат ограничения не само срещу нефтения сектор, но и срещу повече от 600 физически и юридически лица в Иран.

На 8 май 2018 година президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че Вашингтон напуска Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) — споразумение, което предвижда ограничения за разработването от Техеран на ядрени технологии срещу отмяна на съществуващите санкции, наложени от Съвета за сигурност на ООН, както и тези въведени едностранно от САЩ и Европейския съюз. В началото на юни директорът на отдела за политическо планиране на Държавния департамент на Брайън Хук обяви, че Съединените щати възнамеряват да сведат "до нула" приходите на Иран от продажбата на нефт с помощта на пакет санкции, който ще влезе в сила на 5 ноември.

Иран иска подкрепа от Европа за американските санкции

Иран иска подкрепа от Европа за американските санкции

Иран призова за европейски гаранции за подкрепа заради намерението на САЩ да наложат отново санкции върху продажбите на ирански петрол. Вчера президен...