НОВИНИ

Поне 240 души са пострадали при протестите в Грузия

240 души са пострадали при протестите в Грузия. Властта обвини опозицията за ескалацията на напрежение. Председателят на парламента подаде оставка. А Русия определи случващото се в Грузия като "русофобска провокация".

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:36, 21.06.2019
Чете се за: 00:49 мин.
По света

След бурната нощ грузинската столица Тбилиси се събуди със засилено полицейскo присъствие. Започна разчистването на площада пред парламента, който снощи беше сцена на ожесточени сблъсъци с полицията. Стигна се до използването на сълзотворен газ, гумени куршуми и водни оръдия.

Причина за спонтанния протест стана изказване на руски депутат в грузинския парламент по време на международен религиозен форум.

Сергей Гаврилов, депутат от руската Дума: Залата беше превзета от радикали. Смятаме, че това е било планирана акция, защото моментално бяха разположени десетки камери. Част от участниците извадиха плакати с антируско и откровено неприятно и обидно съдържание.

Днес оставка подаде председателят на парламента Иракли Кобахидзе. Управляващите обвиниха опозицията за безредиците.

Мамука Бахтадзе, премиер на Грузия: Спонтанният протест на хората беше използван от разрушителни политически сили и прекрачи конституционните граници. Опозицията организира групово насилие!

Според Русия става дума за русофобска провокация.

Дмитрий Песков, говорител на Кремъл: Всичко, което се случваше вчера в Грузия, е нищо по-различно от русофобска провокация. Не може да не ни притеснява факта, че е имало прояви на агресивно отношение към гражданина Русия.

Руското влияние в Грузия е особено чувствителна тема.Тбилиси и Москва нямат дипломатически отношения, откакто водиха кратка война през 2008 г., а след това Москва призна независимостта на два отцепнически региона, Южна Осетия и Абхазия, където сега са разположени руски войски.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Главчев: От ГЕРБ сме с последователна позиция за партийните субсидии
Главчев: От ГЕРБ сме с последователна позиция за партийните субсидии
10 000 ученици се събраха на климатичен протест в Аахен
10 000 ученици се събраха на климатичен протест в Аахен