Шведската полиция разследва експлозия с неустановен произход в южния град Лѝншьопинг. Съобщава се за 25 леко ранени. Засега властите изключват тероризъм.

Мощна експлозия е помела прозорците и балконите на пететажен жилищен блок в Лѝншьопинг, град с население 105 хиляди души, на около 180 километра югозападно от Стокхолм.

Повредени са и околните сгради. В полицията са получени множество сигнали. На място е изпратена сапьорска част, районът е отцепен в радиус от няколко пресечки.

Всички пострадали са с леки наранявания без опасност за живота.

Портус Йохансон - очевидец: Бях под душа, когато чух силен взрив и сградата се разтресе. Беше като удар от гръм. Първо помислих, че не е нещо сериозно, но когато слязох по стълбите видях много поражения. Входът беше отнесен. Навсякъде имаше пожарникари и полиция и трябваше да напуснем района.

Пострадали са общо 109 апартамента, много от обитателите им няма да могат да прекарат нощта в собствените си легла. Според шведската преса причината е изтичане на газ от машина за напитки в близък ресторант от верига за бързо хранене.