НОВИНИ

Поне 26 души загинаха при атентат в Южна Сомалия

Най-малко 26 души загинаха при атака на екстремисти в Южна Сомалия. Ранени са 50 души. Нападнат беше хотел, където местни политици и старейшини на кланове обсъждали предстоящи регионални избори. Отговорност пое групировката "Аш Шабаб", която владее части от Централна и Южна Сомалия.

Фани Аронова
от Фани Аронова
13:01, 13.07.2019
Чете се за: 00:38 мин.
По света

Нападението в пристанищния град Кисмайо в Южна Сомалия започва миналата нощ, когато атентатор самоубиец взривява кола бомба пред хотел в центъра на града. Въоръжени мъже щурмуват сградата. Силите на реда не успяват да овладеят положението часове наред, а в хотелския комплекс цари хаос и загиват хора. Сред убитите има чужденци - трима кенийци, трима танзанийци, американец и британец. Убити са журналистката Ходан Налайе и нейният съпруг.

Налайе е сомалийка, но е живяла в Канада. Тя е създала онлайн телевизия за сомалийците по света. Наскоро се е завърнала със семейството си в родината. Нападателите владеят хотела над 14 часа, преди полицията да ги ликвидира.

Местен политик изказа тревога за ситуацията в полуавтономния район Джубаленд, където скоро ще има избори.

Абдулахи Мохамед Херси, политик: Настояваме за пълно разследване на инцидента. Искаме обяснение за това как групата е успяла да проникне в града.

Групировката "Аш Шабаб", която пое отговорност за атаката, е свързана с "Ал Кайда" и често извършва нападения, главно в столицата Могадишу. Умиротворители от Африканския съюз помагат на властите в борбата с ислямистите, но те владеят райони в Централна и Южна Сомалия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заради ръждясал парапет площадката на Морската гара във Варна е опасна
Заради ръждясал парапет площадката на Морската гара във Варна е опасна
Как се подготвят сумисти в школата на Котоошу
Как се подготвят сумисти в школата на Котоошу