НОВИНИ

Поне 290 са загиналите при терористичните атаки в Шри Ланка

Шри Ланка е в шок след терористичните нападения срещу църкви и хотели. Броят на загиналите се увеличи до 290 души, а ранените са близо 500.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:42, 22.04.2019 (обновена)
Чете се за: 00:48 мин.
По света
поне 290 загиналите терористичните атаки шри ланка

25 души са арестувани във връзка с атаките, за които все още никой не е поел отговорност.

Близо до основното летище в столицата Коломбо е открита и успешно обезвредена самоделна бомба.

Информация за евентуални атаки е стигнала до няколко ведомства в страната, но не и до министър-председателя, който заяви, че ще се изяснява кой е отговорен за пропуска.

В Париж отдадоха почит на жертвите с бдение, а светлините на Айфеловата кула угаснаха.

Амал, роднина на жертва: Загубихме сестрата на съпругата ми и нейната дъщеря. Обадиха ни се и веднага тръгнахме към мястото, но срещнахме хора, които не ни позволиха да влезем вътре. Дори полицията не беше там рано сутринта. Много е тъжно".

За днес е свикано съвещание на Съвета за национална сигурност в Шри Ланка. Тази сутрин беше отменен наложения след нападенията комендантски час. Училищата и университетите ще останат затворени. Борсите също няма да работят до второ нареждане.


;

До момента е установено, че три от атаките са били извършени от атентатори камикадзе. Локализиран е микробус, с който се предполага, че са се придвижвали нападателите. Открита е и къщата, в която са пребивавали те.

Вчера вечерта беше намерено и обезвредено импровизирано взривно устройство край летището в столицата Коломбо.

Властите разследват и евентуални пропуски, допуснати от разузнаването, за каквито намекнаха представители на правителството.

Лидери от цял свят осъдиха нападенията. В знак на съпричастност светлините на Айфеловата кула в Париж тази нощ угаснаха, а във френската столица се проведе бдение в памет на загиналите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Установена е връзка с осем българи в Шри Ланка
Установена е връзка с осем българи в Шри Ланка
Започва Страстната седмица
Започва Страстната седмица