Расте броят на жертвите след бунта в затвора в бразилския град Алтамира. Според последните данни жертвите са 57, като 16 от тях са обезглавени.

Всичко започва около 7 сутринта, малко след като е сервирана закуската. Сблъсъкът е между две две враждуващи банди, вероятно занимаващи се с трафик на наркотици. Част от помещенията за подпалени. Това пречи на властите да стигнат до същинския сблъсък. Всичко продължава близо пет часа. Равносметката 57 жертви, 16 от които обезглавени. Останалите са загинали от задушаване заради дима.

Никой от служителите на затвора не е пострадал. Двама надзиратели са били взети за заложници, но по-късно са освободени.

Ивендър Фонтенели, председател на Комисията за човешки права в щата Пара: Бих могъл да кажа, че сцените са зловещи. Има обезглавени, има загинали от задушаване. Но сега е спокойно, много по-спокойно. Затворниците са разделени. Очакваме властите да предоставят списъци със жертвите и оцелелите."

Става дума за враждуващи криминални групировки, а не за бунт срещу затворите и системата, поясни директорът на местата за лишаване от свобода в щата Пара. Според местни медии капацитетът на затвора в Алтимира е 200 души, там обаче е имало най-малко 300 затворници.

Насилието и бунтовете в затворите в Бразилия са сред най-големите предизвикателства пред властите в страната.