Горски пожари бушуват трети ден на Канарските острови. Огнената стихия е обхванала планинската част на остров Гран Канария, а гасенето е затруднено заради силните ветрове. Най-малко 8000 души са евакуирани, не се съобщава за жертви и пострадали.

© БГНЕС

Задушлив дим и пламъци с височина 50 метра се издигат над остров Гран Канария. Пожарът избухва в събота, в района на град Техеда, където за втори път в рамките на месец се наложи евакуация на населението. Все още не е ясно дали е дело на човешка дейност или е в резултат на горещините. Пламъците са обхванали над 3400 хектара гори. Силните ветрове разпалват нови и нови огнища и овладяването на огъня на този етап е невъзможно.

В гасенето на пожарите са се включили 700 пожарникари, 200 военни и 10 самолета и хеликоптера. Там, където пламъците са прекалено високи, обаче, е невъзможно гасенето по въздух. Заради стихията на острова са евакуирани над 8000 души.

Мъж: Дойдоха вкъщи и ни казаха, че трябва спешно да напуснем района. Не знам кога ще можем да се върнем.

На този етап пожарите са само в планинската част на острова и не представляват опасност за плажуващите туристи.

Евакуират 40 селища на Канарските острови заради горски пожари

Евакуират 40 селища на Канарските острови заради горски пожари

Жителите на 40 населени пункта бяха евакуирани заради горски пожар на остров Гран-Канария, един от най-големите в популярния сред туристите Канарски а...