Най-малко две години са необходими, за да може концесионерът на Банско, да изработи своя инвестиционен план за втори лифт и да проведе необходимите обществени обсъждания. Това стана ясно след среща на министъра на околната среда и водите Нено Димов с представители на концесионера и с кмета на Банско Георги Икономов. Срещата е по инициатива на екоминистъра. Какви са резултатите от нея?

На срещата фирмата-концесионер на ски зоната в Банско е представила само идейния си проект и процедурите, през които трябва да се премине за неговото реализиране. От компанията смятат да наемат проектант, който да направи инвестиционен проект, след това да подготви мотивирано предложение за изграждане на специализиран устройствен план, следва процедура за преценка на необходимостта от екооценка и самото извършване на оценка за въздействие върху околната среда.

Кога се очаква да внесете истинският инвестиционен проект?

адв. Петър Петров, член на съвета на директорите на "Юлен" АД": След като влезе в сила приемането на подробен устройствен план, тоест ние без подробен устройствен план няма как да изградим втората кабинка.

Правилни ли са опасенията на еколозите, че представения от вас идеен проект е само първата част и реално предстои изграждането на множество писти?

Петър Петров: Мисля, че не са прави. Тепърва ще прегледаме нещата, евентуално ако има проблеми в самата скизона, но това не го обсъждахме днес на срещата.

От компанията са категорични, че не могат да увеличат капацитета на първия лифт и това не би намалило опашките.

Петър Петров: Ако има втора кабинка тези потоци ще се разделят, тоест единият поток ще върви към Бъндеришка поляна, тоест за по-напредналите скиори, съответно към местността Шилигарника за по-начинаещи.

Предвидили са и време за обжалване на всяка стъпка от проекта.

Петър Петров: Сметнете една съдебна процедура на две инстанции е не по-малко от една година, тоест ще има две пълни години, защото нашият закон допуска да бъдат обжалвани от неправителствени екологични организации.

Кметът на Банско Георги Икономов обяви, че е за забрана на колите в планината. Той беше категоричен, че нови хотели и къщи за гости няма да се строят край Банско.

Георги Икономов, кмет на Банско: Нищо ново не се урбанизира, не става въпрос за никакви нови 40 хиляди легла, това мога само да кажа.

Днес на протест ще излязат както противниците на втората кабинка в Банско, така и защитниците.

Нено Димов, министър на околната среда и водите: Протестът е нормална форма и е част от демокрацията. Все пак мисля, че е редно да се получава информацията директно от концесионера, а не през медиите, които разбира се са много важен медиатор в тази посока.

От министерството са категорични, че ще държат на спазването на всички законови процедури.

Нено Димов отговаря във фейсбук за втория лифт на Банско

Нено Димов отговаря във фейсбук за втория лифт на Банско

Министър на околната среда и водите Нено Димов ще се срещне с концесионера на спортните съоръжения в Банско утре. Това обяви самият той в предаването...