Броени дни остават до началото на Зимните олимпийски игри в Република Корея. Церемонията по откриването е на 9 февруари и ще бъде излъчена на живо в ефира на БНТ. Кой е градът, който ще има честта да бъде домакин на най-големия спортен форум? Любопитни факти от историята и местната култура на Пьонгчанг вижте в следващия материал.

Трети път за щастие!

През 2010-а година Пьонгчанг загуби битката за домакинство от Ванкувър, а през 2014-а от Сочи. Упоритостта на националният олимпийски комитет на Република Корея даде резултат и през 2011-а Пьонгчанг беше избран за домакин на 23-те Зимни олимпийски игри през 2018-а. Разположен в провинция Кануън, част от планинската верига Тебек, на около 180 км източно от столицата на Южна Корея - Сеул, Пьончан е най-малкият град след Лилехамер, който ще приеме олимпийски игри. Страната ще бъде домакин на най-големия спортен форум за втори път след летните олимпийски игри в Сеул през 1988-а година.

Градът се намира на едва 80 км от демилитаризираната зона, а в района все още може да се усети копнежа на местните да се отърсят от някогашния образ на Пьонгчанг. Той носи спомени за изоставени въглищни мини и стръмни хълмове, белязани от огради с бодлива тел, бункери и минни полета, чиято цел е била предпазването от инвазията на Северна Корея. Голяма част от живущите там са наследници на бежанци, намерили спасение на Юг по време на Корейската война.

„Корейската вълна“ и Олимпиадата

„Корейската вълна“ и Олимпиадата

От 9 до 25 февруари целият свят ще впери очи в Пьонгчанг, на около 180 км от столицата на Южна Корея Сеул. Страната ще бъде домакин на спортния форум...

В провинцията се намират множество будистки храмове, сред които и известният Уолджонгса, основан преди близо 1400 години. Южнокорейците свързват Пьонгчанг с изобилието от картофени полета, орехи и сушен полък, оставен под зимното слънце, за да се превърне в традиционния национален деликатес.

И ако преди години местните са гледали на зимните спортове като забавление и хоби за богатите, то с течение на времето планините и ледените пързалки около Пьонгчанг го превръщат от традиционно сънлив и спокоен град в планински курорт за международни събития, включително и зимните азиатски игри през 1999 г.

Сега общо три зимни курорта и 13 модерни съоръжения ще приемат спиращи дъха състзания. През следващия близо месец Пьонгчанг и съседния Кангнън ще отпразнуват победата и олимпийския дух с призив за обедениние и мир за един по-добър свят.

Повече новини от предстоящите Зимни олимпийски игри в Корея четете на спортния информационен сайт на БНТ sport.bnt.bg.

Зрителите на БНТ ще могат да наблюдават на живо най-интересните моменти от Олимпийските игри в южнокорейския град Пьонгчанг, които ще се проведат от 9 до 25 февруари.

Какво да очаквате в програмата на БНТ по време на Игрите в Пьонгчанг

Какво да очаквате в програмата на БНТ по време на Игрите в Пьонгчанг

Българската национална телевизия ще излъчва Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг и Летните в Токио през 2020 година. След продължилите 3 години прегово...