НОВИНИ

Поправителната матура по нови правила

С нови мерки срещу преписването започва поправителната сесия на държавните зрелостни изпити след скандалните случаи с купуване на верните отговори от матурата през месец май. За първи път изпитът ще се провежда в три модула. Рано тази сутрин в министерството на образованието бяха генерирани изпитните въпроси. Жребият определи нашият репортер Виктор Дремсизов да изтегли варианта, върху който учениците ще покажат своите знания. На 41-ви въпрос - темата за писане - бе изтеглен вариант едно от 30-сет възможни.

Милена Кирова
от Милена Кирова Виктор Дремсизов
09:06, 29.08.2016
Чете се за: 00:53 мин.
Още

Същият учебен материал, същият брой въпроси, същото време за решаване - 4 часа - новото за поправителната матура е начинът на провеждане - на модули. Целта - да не изтича информация по време на изпита и да се пресекат опитите за преписване.

Диян Стаматов - заместник-министър на образованието и науката: Модулите са направени така, че след като бъде решен единият модул, да няма възможност ученика влизайки отново в залата да решава същият модул. Така че затваря плика и излиза.

Първата порция въпроси учениците получават в 8 часа. Решават, предават. В 9 часа е следващият модул. И отново - решават, предават. В 10 часа започват да пишат есе или интерпретативно съчинение. Някои от учениците разбраха за промените от нас. Но не се притесняваха.

Сияна Василева: За мен няма значение как са, накуп или са или едно по едно. Няма значение. Каквото стане - такова. Колкото съм си научил, това ще си покажа.

БНТ: Защо не се явихте на първата матура?

Съни Димитров: Така стана. Нямаше време. Трябва да се занимавам с глупости толко рано сутринта.

БНТ: Как сте се подготвял?

Съни Димитров: Решавах си матури в нас и после си проверявам отговорите.
Любен: За мен това е един тест по обща култура и затова съм сигурен в себе си.

За сега в МОН нямат информация за покупко-продажба на отговори на матурата.

Диян Стаматов, заместник-министър на образованието и науката: За нас в Министерството е важно да не изтече информацията от тук от Министерството. А ако влезе отвън - това може да се установи как става.

5 275 души се явяват днес на поправителна матура по български език и литература.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Бомба е избухнала до Института по криминология в Брюксел
​Бомба е избухнала до Института по криминология в Брюксел
Трето гласуване за генерален секретар на ООН
Трето гласуване за генерален секретар на ООН